Google PlusFacebookTwitter

Världens dyraste kött

By on aug 1, 2021 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Wagyu är namnet på världens dyraste kött. Det har ursprung i Japan och betyder “japansk nötboskap”. Vanligen ligger kilopriset i Sverige på ungefär 4000 kronor. Priset varierar beroende på dess kvalité. I jämförelse med traditionellt nötkött har wagyu visat sig vara mer hälsosamt. Köttet innehåller en låg kolesterolhalt samt fettsyrorna omega 3 och omega 6. En faktor som har att göra med köttets säregna popularitet är den stora andelen marmorering som det innehar. Köttets marmoreringsgrad bestäms utifrån andelen fett i muskulaturen. Wagyu är ljusrosa till färgen med mycket inslag av vitt. Köttets höga fetthalt är det som ger köttet dess möra och saftiga egenskaper. Wagyu har även en väldigt låg smältpunkt.

Trots att köttet associeras starkt med Japan produceras det även utanför landet. Australien, Sverige och USA är några av de länder som det produceras i. Wagyu är kött som primärt kommer från de fyra underarterna röd, svart, korthornad och kullig wagyu. Det är däremot endast röd och svart wagyu som produceras utanför Japan. Det finns idag krav på att man skall kunna spåra den genetiska linjen med hjälp av DNA-prov på kött som rubriceras som “fullblodswagyu” eller “100% wagyu”.

Myter

Historiskt har korna avlats fram under lång tid med ändamålet av att vara dragdjur och är därför mycket uthålliga och starka. I regel får korna idag mycket lite motion för att undvika att köttet skall blir allt för segt. Kornas kost består i huvudsak av snabba kolhydrater såsom sojabönor och spannmål. Det tar relativt lång tid innan djuret är redo för att slaktas. Vanligen mellan cirka 3-4 år. Priset för en ko kan vara över 300 000 kronor.

Myter om att en specialbehandling av korna är det som ligger bakom det smakrika köttet har cirkulerat kring wagyuköttet. Korna sägs få lyssna på klassisk musik samt bli serverade öl och få daglig massage. Dessa uppgifter har senare visat sig sällan ha en verklighetsförankring det finns dock fall där korna erhåller denna typ av speciell behandling.

Kobebiff

Kobebiff

Kobebiff särskiljs felaktigen ofta från wagyu men är i själva verket en typ av wagyu som är mycket populärt. Kobekött kommer från den svarta wagyu. I Japan är köttet kvalitetssäkrat samt varumärkesskyddat och har bland annat som krav på att djuret skall vara uppfött, inte ha kalvat samt ha slaktats i samma distrikt, Kobe i Japan. Rätt marmorering och färg är några av de andra kraven för att köttet skall kunna kvalitetssäkras.

Tillagning

Köttet kan både ätas halstrat och rått men även stekas lätt. Rekommenderat för tillagning av wagyubiff är att först låta köttet stå framme i rumstemperatur i en vakuumförpackning cirka 2 timmar och därefter i en tjocklek på 2 cm i ytterligare 30 minuter innan man sätter igång och steker. En sparsam kryddning med salt och peppar och sedan kan man klappa in köttet. Stektiden skall ligga på cirka 2 minuter per sida i en blandning av olja och smör på hög men jämn temperatur. Den smakrika steken gör sig inte i behov av många tillbehör utan serveras tvärtom med fördel oftast precis som den är.