Google PlusFacebookTwitter

Vad gör en bra köttrestaurang?

By on maj 7, 2018 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Vad gör att du väljer en restaurang? Maten, så klart – men vad spelar avståndet för roll, inredningen, hur långt borden är från varandra, servicen, bemötandet, omgivningen och så klart priset? Nuförtiden måste restauranger kämpa för att få oss att gå dit. Vare sig vi vill ha en snabb lunch, middag med vänner, eller fira en speciell händelse i våra liv. Men vad gör en restaurang bättre än en annan? Vad följer du för tips, eller läser du kanske recensioner innan du går till en restaurang?

Rekommendationer från vänner

Personligen går jag efter rekommendationer från mina vänner eller kollegor. Men om jag är i en okänd stad eller utomlands så väljer jag generellt sätt ett ställe där det redan är massor av människor, framför allt om det har massor av personer från lokalbefolkningen där. Det är ofta ett bra tecken om att maten är bra och kommer att smaka gott. Men vad jag inte gillar och vad jag undviker så mycket jag kan är restauranger med en gammal inredning, jobbig bakgrundsmusik eller annat ljud, bord som är för nära varandra. Vissa restauranger försöker att klämma in så många gäster de kan för att tjäna så mycket pengar.

Dåliga restauranger

Det sista man vill är att sitta bredvid ett annat sällskap och behöva lyssna på deras småprat under hela kvällen. Då går jag hellre därifrån och testar min lycka vid en annan restaurang. Ett annat tecken om att en restaurang inte är särskilt bra är om den har en alldeles för stor meny. Det betyder oftast att de köper in sin mat. Jag besökte för ett tag sedan en restaurang ute på landet där de erbjöd kycklingbröst i en svampsås. Efter jag frågade om jag kunde få svampsåsen utan kyckling så sa de att det inte var möjligt – uppenbarligen för att maten var färdigkokt sedan innan.

Konstiga rätter

I en annan restaurang jag besökte så erbjöd de massor av konstiga och märkliga rätter. Kocken trodde tydligen att hans kök var en plats där han kunde experimentera som han ville. Men det slutade med att han bara förvirrade oss gäster med de märkliga smakkombinationerna som han slängde ihop bara för att vara banbrytande. Mina favoritrestauranger har istället smakrik, nylagad mat som är tillagad av en utbildad kock. Då vet man att maten man får är tillagad på ett sådant sätt att man faktiskt gillar det man får. De ska också ha en avslappnande effekt och en välkomnande personal. Självklart i kombination med kunskap och den mat och det vinet de serverar. Bra restauranger är tyvärr ett undantag nu för tiden och i tider då allt fler försöker tjäna snabba pengar genom att öppna upp en restaurang så kommer allt fler oseriösa aktörer fram. Samtidigt så är det sista vi vill att ännu fler pizzerior eller Kina-restauranger öppnar upp med samma tråkiga gamla mat överallt. Så kanske borde vi vara lite snällare mot de restauranger som testar något nytt. För man vet aldrig om det kommer att fungera eller inte. Man måste försöka, och ibland lyckas man. Ibland inte.