Google PlusFacebookTwitter

Stora kött-tillverkare i Sverige

By on okt 14, 2018 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Svenskt kött äts av nittio procent av alla som bor i landet och det är en stor andel. Köttproduktionen är dock inte så stor i Sverige, utan ligger på 2,5 miljoner grisar per år, 250 000 får och lamm samt 410 000 nötkreatur. Danmark, Frankrike och Tyskland slaktar betydligt mycket mer och Danmark ligger på tjugo miljoner grisar per år, Frankrike tjugofem miljoner och Tyskland är uppe i femtioåtta miljoner. Det finns väldigt många goda anledningar till att välja svenskt kött eftersom det håller en otroligt god kvalitet och går igenom många tester för att bli godkänt enligt svensk lag. Det skall kännas tryggt att handla kött från butikerna.

Svenska köttbönder har tillgång till fina marker, vatten i tillräcklig mängd åt djuren och bete så de får äta sig mätta. Djuren i Sverige har gått igenom de djurskyddsregler som finns så att man kan vara säker på att djuren har haft det bra. Det är det allra viktigaste. Grisarna får behålla sina knorrar till exempel och det är tyvärr många länder som avlägsnar dem. Det är tortyr för djuren! Det skapar också bra arbetstillfällen på Sveriges landsbygd att köpa av kött-tillverkare i Sverige.

Medlemmar i Kött och Charkföretagen

De stora kött-tillverkarna i Sverige är medlemmar i Kött och Charkföretagen (KCF) och det är en organisation för svenska företag med verksamhet inom slakt, styckning, charkuteri och färdigmats-tillverkning. Medlemmarna omsätter tjugosju miljarder kronor och över 7 000 människor får sysselsättning i Sverige genom detta. Några exempel på stora kött-tillverkare som finns med där är:  August Larssons Charkuteri AB, Delsbo Charkuteri AB, GELITA Sweden AB och många, många fler. En annan stor kött-tillverkare är “KÖTT FRÅN SVERIGE”. Alla varor uppfyller kriterierna för att alla djur är uppfödda i Sverige, att all förpackning har gjorts i Sverige och att mjölk, ägg, fisk, fågel, skaldjur och kött är 100 procent svenskt. Djuren är födda, uppfödda och även slaktade i Sverige. Även förädlingen har gjorts i Sverige.

Scan är en annan stor kött-tillverkare som uppfyller alla kriterier som Sverige har på djurhållning och slakt. Bönderna bryr sig om sina djur och beter sig humant mot dem hela deras liv. Scan har varit experter på kött och charkuteri i många generationer. De tar bara kött från svenska gårdar där djuren har haft det bra. De månar om god djuromsorg, att alla djur är uppfödda, slaktade och styckade i Sverige. De handlar kött med 11 000 gårdar runt om i Sverige och är riktiga mästare på sitt jobb. Mat smakar så mycket bättre när man vet dess ursprung och självklart att djuren har mått bra. Det skall vara bra kvalitet, men omtanken om djuren är allra viktigast i sammanhanget. De skall ha bra utrymmen, stora stallar där det finns gott om plats att röra sig och mycket halm att ligga på. Allt kött där djuren har mått bra i sin hantering smakar mycket bättre. Alla kor, lamm och andra djur skall beta fritt på gårdarna. Man skall helt enkelt känna sig trygg i vad man äter.