Google PlusFacebookTwitter

Slakterier och etiskt kött

By on okt 18, 2018 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Många konsumenter frågar efter etiskt kött när de handlar. Men vad innebär beteckningen etiskt kött egentligen? Är det samma som närproducerat? Eller ekologiskt? Och svaret är ja, men bara till en viss del. Även om de inte är identiska, finns det en hel del överlappning mellan de tre kategorierna. Till exempel, att äta närproducerad mat är ett sätt att få ner transporttiderna för djuren och på det sättet stödjer etisk kreatursskötsel. För att köttet ska kunna markeras som ekologiska måste allt foder till nötkreatur ha varit ekologiskt odlat och alla tillsatser, som exempelvis vitaminer, vara godkända för ekologisk kreatursskötsel.

Jämfört med andra länder är allt svenskproducerat kött etiskt kött. Sverige har en av världens strängaste djurskyddslagar och är mycket noggrann med tillämpningen av den. Bland annat, i Sveriges har Jordbruksverk detaljerade vägledningar för djurskötsel, inklusive slakt. Det är olagligt att slakta utan bedövning, utan undantag. Djuren får inte doseras med antibiotika utan tillsyn av en djurläkare. Och enligt lagen måste djuren slippa långa transporttider.

Hur sköts det i Sverige?

I Sverige bedövas djuren, inklusive vilda, med bultpistol, kulvapen eller hagelgevär hos

ett av Jordbruksverket godkänt slakteri. Vanligtvis får höns och får elbedövning men de kan också avlivas med bultpistol. Avblödningen av djuret ska vara snabbt och smidigt och kommer bara efter bedövning. Djuren får inte vara sjuka eller så försvagade att de inte klarar gå av egen kraft.

Slakteriet Hälsingestintan har satsat på mobila slakterier för nötkreatur, rullande slakteriet som kommer direkt till gården. Då slipper djuren bli stressade av transporten överhuvudtaget. Det finns två delar till detta, en lastbil med personalkontor samt tillhörande slakteri och en lastbil till förvaringen som i grunden är ett jättestort kylskåp. Dessutom finns det alltid en djurläkare på plats som ser till djurens välmående. Hälsingestintan har tidigare fått kritik för bristande etik när de har sålt kött inköpt från andra slakterier men säger numera att företaget har slutat med den typen av inköp.

Det kanske kommer fler rullande slakterier i framtiden. Hälsingestintan har till och med en egen app som hjälper kunder hitta etiskt producerat kött. Och, med en växande intresse för etisk kött, kan det vara en fördel för bönder som producerar köttet att slakteriet kommer till dem.

Är Halalslakt etisk?

Utför man halalslakt i Sverige måste man följa svenska bestämmelser i djurskyddslagen på lika villkor som alla andra slakterier. Det finns ingen religiös dispens tillåten under svensk lag. Men halalslakt betyder bara att en auktoriserad religiös ledare från ett muslimskt samfund är på plats i slakteriet och ser till att djuret vänds mot Mekka samtidigt som denne ber några böner över djuret. Visst används bedövning innan djuret slaktas. Så alla kan äta halalkött utan att oroa sig över djurens välmående.

Att etiskt producerat kött är till salu hos en stor livsmedelskedja som ICA ger ett tydligt tecken att begreppet etiskt kött har blivit allt mer eftertraktat av allmänheten. Samtidigt finns det ingen juridisk definition av vilka sorters produkter får kallas för etiskt kött. Tillsvidare måste man nöja sig med en noggrann läsning av köttets markeringar. Men, med Sveriges höga standard för djurhållning och stränga djurskyddslag kan svenskarna känna sig trygga i sina matval.