Google PlusFacebookTwitter

Restauranger för köttälskare

By on okt 23, 2018 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

En stor del av vår svenska befolkning älskar att äta kött och uträkningar ifrån svensktkött.se visar att man i snitt äter ungefär 60 kilo nöt-, gris- och lammkött per person i Sverige, varje år. Detta har minskat en aning då fler och fler restauranger runtom i vårt avlånga land serverar mer vegetarisk och vegansk mat än någonsin. Dock så kommer den stora kärleken för kött alltid att finnas kvar, och så även några utav våra lyxiga restauranger som serverar riktigt proffsigt tillagat kött.

För den som tycker att vegetarisk mat känns tråkigt eller smaklöst så finns mängder utav restauranger och krogar runtom i landet som serverar kött i alla dess slag. Här kan man låta sig bli inspirerad utav att ifrån charkuteri brickor, möra lammracks och hemmagjorda korvar.

Kött ifrån norr till söder

I Göteborg finns den omtalade restaurangen Meet Grill & Drinks. Här låter man råvarorna spela huvudrollen och lagar till synes enkla, men utsökta, rätter. Denna restaurang är specialiserad på just kött och tillverkar även sitt egna hängmörade kött. På menyn finns allt en köttälskare kan tänka sig, bland annat oxfilé, entrecote och deras delikatess ”rosékalv”. Meet har två år i rad varit nominerad till ”Årets köttkrog” och kommit på en femte plats båda gångerna i tävlingen.

Befinner man sig i Malmö och är sugen på en saftig stek finns mängder utav restauranger att välja mellan. Bland annat så finns det så kallade Carnivore Steakhouse. Här kan man välja ifrån menyn mellan bland annat ryggbiff, entrecote och oxfilé, eller kanske en saftig klassisk hamburgare. Här får man köttet tillagat efter smak och chansen att välja mellan olika tillbehör, till ett relativt billigt pris.

På Restaurang AG i Stockholm är kött det som ligger kockarna närmast hjärtat. Här satsar man på att använda sig utav närproducerade råvaror som också är säsongsbetonade. Även här hängmörar man sitt eget kött och på menyn finns ett brett utbud av rätter som får det att vattnas i munnen. Utöver huvudrätter som kryddstekta innanlår och svenska short ribs erbjuder AG även en fullspäckad tapas meny med mängder utav köttiga, men även vegetariska, smårätter.

I Stockholm finns även den omtalade restaurangen Grill, som precis som sitt namn serverar allt man kan tänka sig, grillat. Här använder man sig utav fem olika grillningsmetoder: rotisseri, vedugn, träkol, rök och bordsgrill. På menyn finns mängder utav alternativ ifrån kött och fågel till skaldjur och fisk. Besöker man restaurangen på en söndag, och är extra hungrig, bör man passa på att testa restaurangens grillbuffé.

Två Små Svin

Restaurangen Två Små Svin i Årsta, Stockholm, är en mysig och rustik krog som utöver sitt breda utbud utav tjeckiska ölsorter och brännvin, även serverar så kallade danska smörrebröd. Smörrebröden kommer i många varianter där man som köttälskare får chansen till att testa på deras rimmade oxbringa, fläskschnitzel eller stångkorv- för att nämna några.

Är man ute efter lite ”grillad tröstmat” så är Slakteriet i Uppsala ett perfekt litet hak. Framför allt så specialiserar sig restaurangen på högkvalitativa, lyxiga burgare, men dem erbjuder även en meny med blandade biffar, gourmetkorv och entrecote för dem som vill slippa få fingrarna flottiga. Här kan man avnjuta sin rätt med en kall öl ifrån restaurangens breda utbud på dryckesmenyn.