Google PlusFacebookTwitter

Nyheter

Krydda köttet rätt

Postat av on 9:23 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Krydda köttet rätt

Krydda köttet rätt

Att äta bör man, annars dör man. Ett fånigt litet uttryck, men likväl ett sanningsenligt sådant. I tidernas begynnelse handlade intag av föda om att överleva och om att få in näring i kroppen. Idag är det naturligtvis också en del i ätandet, men minst lika viktigt är också att man tycker att det är gott. Ätandet har kommit att bli en sociala och trevlig företeelse, där smaken står i fokus. När det kommer till kött är en essentiell del tillagning, och när det kommer till tillagningen är kryddning och temperatur viktigare än någonsin. Olika...

läs mer

Kött och jakt

Postat av on 9:21 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Kött och jakt

Kött och jakt

Jakt har förekommit i alla tider för att få mat och håller i sig även nuförtiden, men nu under betydligt andra omständigheter och bra regler. Hantering av ett nyss skjutet djur är ytterst viktig. För det första skall den som jagar genomgå en jägarexamen och skjuta sig godkänd för att överhuvudtaget kunna delta i en jakt. Skottet skall sitta perfekt så att djuret dör omedelbart utan minsta lidande. Djuret som skjutits skall alltid tas ur på plats. Under transporten till slaktbod skall köttet bevaras luftigt och det skall vara bra...

läs mer

Kötträtter förr i tiden

Postat av on 9:18 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Kötträtter förr i tiden

Kötträtter förr i tiden

Kött har länge utgjort en viktig del av människans kost. Redan före stenåldern jagade man för att få tag på det energirika köttet. I takt med att man blev allt mer bofast och även började att hållas med boskap förändrades förutsättningarna och därmed också  tillgången på mat. Flera århundraden tillbaka ansåg man att finare kött som till exempel älg och rådjur hade en hög status och det var få förunnat att äta några större mängder av det. Då lagades dessutom all mat från grunden, utan att man använde sig av halvfabrikat som många är vana vid...

läs mer

LCHF och kött

Postat av on 9:06 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för LCHF och kött

LCHF och kött

LCHF är enligt de människor som testat det en otroligt bra metod att gå ner i vikt på. Det förhindrar sockersug och sockerberoende och socker är ju den vita boven i många människors liv idag. Man kan ersätta både frukost, lunch och middagar och mellanmål med denna metod. Man kan äta hur mycket man orkar av fisk, kött, gräddsåser, riktigt smör, grönsaker och ost. Allt detta är tillåtet att frossa i och ändå gå ner i vikt! Helt fantastiskt. LCHF-metoden kallas också för “Njutningsmetoden”. Man äter så mycket man orkar tills kroppen “säger till”...

läs mer

Näringsskillnader mellan rött och vitt kött

Postat av on 9:04 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Näringsskillnader mellan rött och vitt kött

Näringsskillnader mellan rött och vitt kött

Rött och vitt kött skiljer sig inte åt bara via utseende och smak, utan framförallt via deras olika näringsinnehåll. Vill man åt en hälsosam kost bör man variera sina måltider noggrant och se till att man får i sig de viktiga proteiner och vitaminer som kroppen behöver. Rött kött innehåller en stor mängd utav dessa viktiga näringsämnen, men vad är då skillnaden mellan rött och vitt kött? Det är inte alla som tycker om att äta alla sorters kött, vissa föredrar bara vitt kött och somliga äter bara fisk. Här kommer en kortare beskrivning av...

läs mer

Näring i kött

Postat av on 9:02 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Näring i kött

Näring i kött

Kött är ett näringsrikt livsmedel som innehåller lite av varje som kroppen behöver för att fungera. I kött hittar man en rad vitaminer, mineraler, fett och protein som tillför kroppen energi och skapar mättnadskänsla. Enligt Livsmedelsverket utgör kött ungefär 15 till 30 % av svenskens intag av mineralerna zink, järn och selen samt vitamin B12 vilka alla är absolut nödvändiga för kroppen. Just järn är det faktiskt ganska vanligt att människor i Sverige har brist av, vilket kan leda till trötthet och darrningar. Generellt sett kan man säga att...

läs mer

Olika kvalitéer i kött

Postat av on 9:00 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Olika kvalitéer i kött

Olika kvalitéer i kött

Finns det bra och dåligt kött? Vissa anser det, vissa anser inte det. I grund och botten finns det inget som heter dåligt kött, men det finns något som heter dåligt tillagat kött. Lite beroende på vad det är för slags kött, kommer tillagningssättet att variera. Allt från att köttet kan ätas rått (råbiff), lätt stekt eller grillad med blodig mitt (entrecote), genomstekt (kycklingfilé), till långkok som gått i flera timmar (skinkstek eller pulled pork). Vad man i stället kan dela in olika köttdetaljer i är kvalitéer. En detalj av hög kvalitet...

läs mer

Restauranger för köttälskare

Postat av on 8:55 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Restauranger för köttälskare

Restauranger för köttälskare

En stor del av vår svenska befolkning älskar att äta kött och uträkningar ifrån svensktkött.se visar att man i snitt äter ungefär 60 kilo nöt-, gris- och lammkött per person i Sverige, varje år. Detta har minskat en aning då fler och fler restauranger runtom i vårt avlånga land serverar mer vegetarisk och vegansk mat än någonsin. Dock så kommer den stora kärleken för kött alltid att finnas kvar, och så även några utav våra lyxiga restauranger som serverar riktigt proffsigt tillagat kött. För den som tycker att vegetarisk mat känns tråkigt...

läs mer

Slakterier och etiskt kött

Postat av on 8:53 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Slakterier och etiskt kött

Slakterier och etiskt kött

Många konsumenter frågar efter etiskt kött när de handlar. Men vad innebär beteckningen etiskt kött egentligen? Är det samma som närproducerat? Eller ekologiskt? Och svaret är ja, men bara till en viss del. Även om de inte är identiska, finns det en hel del överlappning mellan de tre kategorierna. Till exempel, att äta närproducerad mat är ett sätt att få ner transporttiderna för djuren och på det sättet stödjer etisk kreatursskötsel. För att köttet ska kunna markeras som ekologiska måste allt foder till nötkreatur ha varit ekologiskt odlat...

läs mer

Stora kött-tillverkare i Sverige

Postat av on 8:51 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Stora kött-tillverkare i Sverige

Stora kött-tillverkare i Sverige

Svenskt kött äts av nittio procent av alla som bor i landet och det är en stor andel. Köttproduktionen är dock inte så stor i Sverige, utan ligger på 2,5 miljoner grisar per år, 250 000 får och lamm samt 410 000 nötkreatur. Danmark, Frankrike och Tyskland slaktar betydligt mycket mer och Danmark ligger på tjugo miljoner grisar per år, Frankrike tjugofem miljoner och Tyskland är uppe i femtioåtta miljoner. Det finns väldigt många goda anledningar till att välja svenskt kött eftersom det håller en otroligt god kvalitet och går igenom många...

läs mer