Google PlusFacebookTwitter

Nyheter

Allt om älg och älgkött

Postat av on 12:42 e m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Allt om älg och älgkött

Allt om älg och älgkött

Den svenska älgen är skogens konung men även en av de finaste råvarorna man kan tänka sig på matbordet. Att äta vilt har under de senaste åren kommit att bli allt med populärt. Orsakerna till denna ökning beror på lite olika faktorer. En faktor är att medvetenheten hos konsumenterna har ökat. Idag vet allt fler att kommersiellt framtaget kött påverkar miljön betydligt mer än viltkött. Dessutom är förhållandena sämre för djuren. Allt från fruktansvärda djurhållningar, till något bättre, men likväl mycket sämre än för djuren som lever i sina...

läs mer

Att kombinera rätt vin med rätt kött

Postat av on 12:40 e m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Att kombinera rätt vin med rätt kött

Att kombinera rätt vin med rätt kött

Finns det något som slår en väl tillagad köttbit på en fredagskväll så säg? Jo, det vore väl en väl tillagad köttbit en fredagskväll med ett underbart rött vin till. Vin och kött kan passa ihop som handen i handsken, men observera ordet kan. En del människor, både amatörer och förvånansvärt många som sysslar med vin och mat professionellt, verkar ha fått för sig att alla röda viner passar till alla typer av kött och kötträtter. Det är som att säga att alla maträtter passar med vitlök. Pölsa och vitlök, risgrynsgröt och vitlök… Nej, så enkelt...

läs mer

Böcker om kött

Postat av on 12:38 e m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Böcker om kött

Böcker om kött

Det råder ingen brist på böcker om hur man slaktar, skär och lagar kött. Det finns böcker om allt från husmanskost till LCHF och paleo, böcker om trendiga bantningskurer och böcker om olika sätt att tillaga kötträtter. Genom att besöka en bokhandel eller en webbutik, hittar man mängder av kokböcker med massor av råd, både vetenskapliga och folkliga, och hur man ska göra. Dessutom finns det en hel del böcker om olika specialiteter och matkulturer från andra länder. Med den stora mängden kokböcker är det naturligt att uppfattningar om det bästa...

läs mer

Fågelkött – olika typer

Postat av on 12:36 e m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Fågelkött – olika typer

Fågelkött – olika typer

Människan bör minska på sin köttkonsumtion. Både med tanke på hälsan och med tanke på miljön. Nötkött är värst då kossor och oxar är idisslare vilket bidra med en ökad metangashalt i atmosfär’’ren vilket gör att den globala uppvärmningen tilltar. Dessutom har den ökande köttkonsumtionen lett till en obarmhärtig industrialisering av djurhållning och deras liv, om man nu kan kalla det för ett värdigt liv. Likväl är kött något som i all tider ingått i människans matkultur. Människan mår bra av lagom mängder kött då animaliska produkter...

läs mer

Handla kött på nätet

Postat av on 12:35 e m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Handla kött på nätet

Handla kött på nätet

Om man sa till en person på 50-talet att i framtiden skulle man inte behöva gå till matbutiken eller slaktaren om man ville köpa kött, utan att man skulle kunna beställa det på ett globalt nätverk som kallas internet, då skulle den personen skratta och skaka på huvudet. Annat är det idag med de 50-talister som köper kött. Och alla andra också för den delen. Att handla mat och kött på nätet har gått från att vara rena fantasierna, vidare till att vara något som bara grossister gjorde, till att idag bli något som var och varannan person gör på...

läs mer

Hur kött ska tillagas väl

Postat av on 12:33 e m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Hur kött ska tillagas väl

Hur kött ska tillagas väl

Det finns nog ingen lika stor besvikelse som när man själv eller någon annan har överstekt en köttbit. Eller kanske. Om någon tillagar en köttdetalj (som egentligen behöver flera timmars kärlek) alldeles för kort tid, då blir inte stämningen heller den bästa. Kött är en bra utmaning i köket. Inte minst med tanke på det stora utbud som finns med avseende på sorter och detaljer. En viktig sak att ha i åtanke när det kommer till kött är att det alltid kan bli extremt gott, bara man vet hur man ska tillaga detaljen. Därför kommer här en rad bra...

läs mer

Hur man blir köttmästare

Postat av on 12:33 e m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Hur man blir köttmästare

Hur man blir köttmästare

Hur gör man för att bli kung i köket, för att äga vid grillen och för att helt enkelt få gästerna att häpna över de fina kötträtterna man tillagar? En bra idé är att utbilda sig till köttmästare, ett yrke med expertis om allt som handlar om kött, särskilt hur man styckar kött. Precis som för allt annat som man vill bli bra på, krävs det en hel del övning för att bli köttmästare. Genom att gå en utbildning för att bli styckare är man på god väg mot att bli köttmästare. En sådan utbildning kräver allmän gymnasiekompetens samt inriktningen...

läs mer

Hur man marinerar och grillar kött rätt

Postat av on 11:21 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Hur man marinerar och grillar kött rätt

Hur man marinerar och grillar kött rätt

Många har stått vid grillen och förväntat sig ett toppenresultat men inte alls fått till det som tänkt. Köttet har blivit torrt eller i värsta fall inte ens tillräckligt tillagat. Hur får man köttet att bli saftigt och smakrikt när man grillar? Tipset är att marinerar sitt kött för att ge det färg, smak och saftighet. Hur görs den bästa marinaden till köttet? En marinad ska tillföra köttet flera egenskaper. För att få fram det bästa är det bra att ha lite kunskaper om hur man blandar ihop rätt ingredienser. Salt är den viktigaste ingrediensen...

läs mer

Korvens kötthalt

Postat av on 9:29 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Korvens kötthalt

Korvens kötthalt

Innehållet kött i korv i Sverige idag varierar mycket. En konstig fördom som funnits förr var att korven innehöll mycket “skräp” så som slaktavfall och dylikt. Detta stämmer inte alls enligt EU:s regler idag. År 2003 kom nya regler från EU där det står att innehållsförteckningen skall stå angiven men att korven kan innehålla hur mycket eller hur lite kött som helst. Det beror på tillverkaren. Däremot är det noggranna regler för vad som får kallas kött eller inte och allt ska stå noga angivet på förpackningarna. Falukorven måste till exempel...

läs mer

Matresa till London

Postat av on 8:10 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Matresa till London

Matresa till London

Varje år brukar vi i kompisgänget göra en resa är mat är i fokus. Det kan både vara resor inom Sverige och utomlands. Den senaster resan gjorde vi till London. Och eftersom jag varit där 10-12 gånger tidigare så fick jag ansvara för planeringen av resan. Redan innan vi åkte så hade jag rätt bra koll på vart jag ville ta mina fem vänner. Efter många resor till min favoritstad, och med ett stort intresse för mat, så har jag både favoritmarknader och favoritrestauranger. Både billiga bufféer av hög kvalitet, pubar och exklusiva restauranger. En...

läs mer