Google PlusFacebookTwitter

Nyheter

Hur kött ska tillagas väl

Postat av on 12:33 e m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Hur kött ska tillagas väl

Hur kött ska tillagas väl

Det finns nog ingen lika stor besvikelse som när man själv eller någon annan har överstekt en köttbit. Eller kanske. Om någon tillagar en köttdetalj (som egentligen behöver flera timmars kärlek) alldeles för kort tid, då blir inte stämningen heller den bästa. Kött är en bra utmaning i köket. Inte minst med tanke på det stora utbud som finns med avseende på sorter och detaljer. En viktig sak att ha i åtanke när det kommer till kött är att det alltid kan bli extremt gott, bara man vet hur man ska tillaga detaljen. Därför kommer här en rad bra...

läs mer

Hur man blir köttmästare

Postat av on 12:33 e m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Hur man blir köttmästare

Hur man blir köttmästare

Hur gör man för att bli kung i köket, för att äga vid grillen och för att helt enkelt få gästerna att häpna över de fina kötträtterna man tillagar? En bra idé är att utbilda sig till köttmästare, ett yrke med expertis om allt som handlar om kött, särskilt hur man styckar kött. Precis som för allt annat som man vill bli bra på, krävs det en hel del övning för att bli köttmästare. Genom att gå en utbildning för att bli styckare är man på god väg mot att bli köttmästare. En sådan utbildning kräver allmän gymnasiekompetens samt inriktningen...

läs mer

Hur man marinerar och grillar kött rätt

Postat av on 11:21 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Hur man marinerar och grillar kött rätt

Hur man marinerar och grillar kött rätt

Många har stått vid grillen och förväntat sig ett toppenresultat men inte alls fått till det som tänkt. Köttet har blivit torrt eller i värsta fall inte ens tillräckligt tillagat. Hur får man köttet att bli saftigt och smakrikt när man grillar? Tipset är att marinerar sitt kött för att ge det färg, smak och saftighet. Hur görs den bästa marinaden till köttet? En marinad ska tillföra köttet flera egenskaper. För att få fram det bästa är det bra att ha lite kunskaper om hur man blandar ihop rätt ingredienser. Salt är den viktigaste ingrediensen...

läs mer

Korvens kötthalt

Postat av on 9:29 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Korvens kötthalt

Korvens kötthalt

Innehållet kött i korv i Sverige idag varierar mycket. En konstig fördom som funnits förr var att korven innehöll mycket “skräp” så som slaktavfall och dylikt. Detta stämmer inte alls enligt EU:s regler idag. År 2003 kom nya regler från EU där det står att innehållsförteckningen skall stå angiven men att korven kan innehålla hur mycket eller hur lite kött som helst. Det beror på tillverkaren. Däremot är det noggranna regler för vad som får kallas kött eller inte och allt ska stå noga angivet på förpackningarna. Falukorven måste till exempel...

läs mer

Kött, en fantastisk protein- och järnkälla

Postat av on 9:27 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Kött, en fantastisk protein- och järnkälla

Kött, en fantastisk protein- och järnkälla

Numera finns mängder utav kosttillskott och vegetariska alternativ som i ens kost enkelt kan bidra med, och ersätta, protein och järn. Däremot så går det icke att förglömma att en utav våra mest populära och otroligt varierande källa till dessa två näringsämnen är just kött. Kött innehåller en hög halt protein aom används för att bland annat återuppbygga våra kroppars celler. Dessutom innehåller kött många viktiga mineralämnen, som bland annat järn, selen, zink och olika B-vitaminer. Det är ett känt faktum att järn och selen enklare tas upp...

läs mer

Kött- och charkmässor

Postat av on 9:25 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Kött- och charkmässor

Kött- och charkmässor

För den som älskar mat och dryck finns mängder av mässor att besöka där man får uppleva, och prova på nya smaksensationer, diskutera tillverkning med olika utställare och träffa andra matglada personer med samma intressen. I dagsläget är det svårt att hitta mässor som består endast utav utställningar relaterade till kött och chark, men dessa två lyxiga ingredienser tar plats på mängder utav matmässor runtom i Sverige varje år. För den som främst vill gotta sig med kött och chark på tallriken rekommenderas ett besök på Chark SM, en stor...

läs mer

Krydda köttet rätt

Postat av on 9:23 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Krydda köttet rätt

Krydda köttet rätt

Att äta bör man, annars dör man. Ett fånigt litet uttryck, men likväl ett sanningsenligt sådant. I tidernas begynnelse handlade intag av föda om att överleva och om att få in näring i kroppen. Idag är det naturligtvis också en del i ätandet, men minst lika viktigt är också att man tycker att det är gott. Ätandet har kommit att bli en sociala och trevlig företeelse, där smaken står i fokus. När det kommer till kött är en essentiell del tillagning, och när det kommer till tillagningen är kryddning och temperatur viktigare än någonsin. Olika...

läs mer

Kött och jakt

Postat av on 9:21 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Kött och jakt

Kött och jakt

Jakt har förekommit i alla tider för att få mat och håller i sig även nuförtiden, men nu under betydligt andra omständigheter och bra regler. Hantering av ett nyss skjutet djur är ytterst viktig. För det första skall den som jagar genomgå en jägarexamen och skjuta sig godkänd för att överhuvudtaget kunna delta i en jakt. Skottet skall sitta perfekt så att djuret dör omedelbart utan minsta lidande. Djuret som skjutits skall alltid tas ur på plats. Under transporten till slaktbod skall köttet bevaras luftigt och det skall vara bra...

läs mer

Kötträtter förr i tiden

Postat av on 9:18 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Kötträtter förr i tiden

Kötträtter förr i tiden

Kött har länge utgjort en viktig del av människans kost. Redan före stenåldern jagade man för att få tag på det energirika köttet. I takt med att man blev allt mer bofast och även började att hållas med boskap förändrades förutsättningarna och därmed också  tillgången på mat. Flera århundraden tillbaka ansåg man att finare kött som till exempel älg och rådjur hade en hög status och det var få förunnat att äta några större mängder av det. Då lagades dessutom all mat från grunden, utan att man använde sig av halvfabrikat som många är vana vid...

läs mer

LCHF och kött

Postat av on 9:06 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för LCHF och kött

LCHF och kött

LCHF är enligt de människor som testat det en otroligt bra metod att gå ner i vikt på. Det förhindrar sockersug och sockerberoende och socker är ju den vita boven i många människors liv idag. Man kan ersätta både frukost, lunch och middagar och mellanmål med denna metod. Man kan äta hur mycket man orkar av fisk, kött, gräddsåser, riktigt smör, grönsaker och ost. Allt detta är tillåtet att frossa i och ändå gå ner i vikt! Helt fantastiskt. LCHF-metoden kallas också för “Njutningsmetoden”. Man äter så mycket man orkar tills kroppen “säger till”...

läs mer