Google PlusFacebookTwitter

Nyheter

Näring i kött

Postat av on 9:02 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Näring i kött

Näring i kött

Kött är ett näringsrikt livsmedel som innehåller lite av varje som kroppen behöver för att fungera. I kött hittar man en rad vitaminer, mineraler, fett och protein som tillför kroppen energi och skapar mättnadskänsla. Enligt Livsmedelsverket utgör kött ungefär 15 till 30 % av svenskens intag av mineralerna zink, järn och selen samt vitamin B12 vilka alla är absolut nödvändiga för kroppen. Just järn är det faktiskt ganska vanligt att människor i Sverige har brist av, vilket kan leda till trötthet och darrningar. Generellt sett kan man säga att...

läs mer

Olika kvalitéer i kött

Postat av on 9:00 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Olika kvalitéer i kött

Olika kvalitéer i kött

Finns det bra och dåligt kött? Vissa anser det, vissa anser inte det. I grund och botten finns det inget som heter dåligt kött, men det finns något som heter dåligt tillagat kött. Lite beroende på vad det är för slags kött, kommer tillagningssättet att variera. Allt från att köttet kan ätas rått (råbiff), lätt stekt eller grillad med blodig mitt (entrecote), genomstekt (kycklingfilé), till långkok som gått i flera timmar (skinkstek eller pulled pork). Vad man i stället kan dela in olika köttdetaljer i är kvalitéer. En detalj av hög kvalitet...

läs mer

Restauranger för köttälskare

Postat av on 8:55 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Restauranger för köttälskare

Restauranger för köttälskare

En stor del av vår svenska befolkning älskar att äta kött och uträkningar ifrån svensktkött.se visar att man i snitt äter ungefär 60 kilo nöt-, gris- och lammkött per person i Sverige, varje år. Detta har minskat en aning då fler och fler restauranger runtom i vårt avlånga land serverar mer vegetarisk och vegansk mat än någonsin. Dock så kommer den stora kärleken för kött alltid att finnas kvar, och så även några utav våra lyxiga restauranger som serverar riktigt proffsigt tillagat kött. För den som tycker att vegetarisk mat känns tråkigt...

läs mer

Slakterier och etiskt kött

Postat av on 8:53 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Slakterier och etiskt kött

Slakterier och etiskt kött

Många konsumenter frågar efter etiskt kött när de handlar. Men vad innebär beteckningen etiskt kött egentligen? Är det samma som närproducerat? Eller ekologiskt? Och svaret är ja, men bara till en viss del. Även om de inte är identiska, finns det en hel del överlappning mellan de tre kategorierna. Till exempel, att äta närproducerad mat är ett sätt att få ner transporttiderna för djuren och på det sättet stödjer etisk kreatursskötsel. För att köttet ska kunna markeras som ekologiska måste allt foder till nötkreatur ha varit ekologiskt odlat...

läs mer

Stora kött-tillverkare i Sverige

Postat av on 8:51 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Stora kött-tillverkare i Sverige

Stora kött-tillverkare i Sverige

Svenskt kött äts av nittio procent av alla som bor i landet och det är en stor andel. Köttproduktionen är dock inte så stor i Sverige, utan ligger på 2,5 miljoner grisar per år, 250 000 får och lamm samt 410 000 nötkreatur. Danmark, Frankrike och Tyskland slaktar betydligt mycket mer och Danmark ligger på tjugo miljoner grisar per år, Frankrike tjugofem miljoner och Tyskland är uppe i femtioåtta miljoner. Det finns väldigt många goda anledningar till att välja svenskt kött eftersom det håller en otroligt god kvalitet och går igenom många...

läs mer

Styckdetaljer i olika kött – kroppens delar

Postat av on 8:47 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Styckdetaljer i olika kött – kroppens delar

Styckdetaljer i olika kött – kroppens delar

Alla djur som man äter brukar delas in i vad som kallas styckningsdetaljer. Några detaljer sträcker sig över i princip alla djursorter – exempelvis filéer och lår –  medan andra är specifika för en grupp av kött – till exempel vinge eller fötter. Gris har i alla tider varit en grundbult i den svenska matlagningen. Med Europas bästa djurhållning kan Sverige leverera mört och fint kött av bästa kvalitet. I Sverige styckas grisen efter ett så kallat anatomiskt styckningsschema. Denna metod innebär att man efter att ha utfört...

läs mer

Svenskt kött och dess fördelar

Postat av on 8:41 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Svenskt kött och dess fördelar

Svenskt kött och dess fördelar

Det finns många fördelar med att köpa svenskt kött, bland annat ur ett miljömässigt, etiskt och ett hälsosamt perspektiv. Tycker man att det är viktigt som konsument att man har en möjlighet att välja kött beroende på ursprung och kvalitet så vet man vad man får när man köper svenskt kött. Bland annat så har bönderna i Sverige en stor tillgång till bra och rikliga mängder av vatten vilket såklart innebär en positiv inverkan på djurhållningen. Generellt i Sverige finns det bönder med bra kunskap om djurhållning och där miljön är väl anpassad...

läs mer

Vem bör undvika kött?

Postat av on 8:35 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Vem bör undvika kött?

Vem bör undvika kött?

Kött innehåller viktiga näringsämnen som för oss människor, ämnen som är viktigt att människor får i sig, bland annat protein och järn. Men det finns också vissa restriktioner som kan vara bra för alla att tänka på. Kött i för stor mängd sägs inte vara så bra och det är viktigt att tänka på varifrån köttet kommer. Ens egen hälsa och vikt spelar stor roll i hur pass mycket kött man behöver, eller man kan äta, utan att få några biverkningar. Dessutom bör vissa åldersgrupper eller så kallade riskgrupper se upp med vilken typ av kött de stoppar i...

läs mer

Sammanfattning: vad gör en bra restaurang?

Postat av on 11:29 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Sammanfattning: vad gör en bra restaurang?

Sammanfattning: vad gör en bra restaurang?

I den här artikeln sammanfattar vi alla de tips du behöver för att göra ett bra val varje gång du besöker en restaurang. För det är svårt att veta vad man ska tänka på innan man sätter sig och beställer in mat. Men det finns flera tecken som vittnar om vad som gör en restaurang bra och dålig redan innan du smakar på maten. Men för nybörjare så är det svårt – därför har vi utformat en artikelserie i tre delar som berättar just vad du behöver veta redan innan du besöker en restaurang. Och visst finns det vissa karaktärsdrag som skiljer en bra...

läs mer

Vad du ska veta innan du besöker en köttrestaurang

Postat av on 11:10 f m in Gards | Kommentarer inaktiverade för Vad du ska veta innan du besöker en köttrestaurang

Vad du ska veta innan du besöker en köttrestaurang

Har du någon gång kommit hem från en utekväll och varit så missnöjd med ditt besök på restaurangen men inte varit säker på vad det var som gjorde att du inte trivdes? Det har hänt oss alla. Och för oss som inte allt för ofta är ute och besöker restauranger så kan det vara svårt att sätta fingret på vad det egentligen var som gjorde att vi inte var nöjda. Men med de tipsen som vi skriver ner i den här artikeln så kommer du inte ha det problemet igen. Makalös service Makalös service kan lyfta upp medioker mat. Men makalös mat kan aldrig lyfta...

läs mer