Google PlusFacebookTwitter

Nackdelar med kött

By on mar 11, 2018 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Diskussionen huruvida kött är bra eller dåligt för dig fortsätter. Och i den förra artikeln redogjorde vi för några av de positiva effekterna som följer med att äta kött. Men i den här artikeln kollar vi med ett kritiskt öga på vad som egentligen inte är så bra med att äta kött, hur vi konsumerar kött och hur vi producerar kött. För oss, och för naturen.

Sjukdomar

En del som vi hittar i rött kött (och som även används som tillsats i energidryck) kallas karnitine och har upptäckts orsaka blodproppar enligt en studie som publicerades i Nature medicine. Undersökningen som observerade mer än 2 500 veganer, vegetarianer och patienter som led av blodproppar, föreslog att på grund av det ämnen så förtjockades blodet som transporterades genom våra artärer i en alarmerande takt till skillnad från de som inte åt rött kött. Även om risken är i en förstudie och inte anses bidra med riktlinjer som vi bör följa riktigt än, vittnar det om allt fler undersökningar som visar de negativa effekterna som följer med vår ökade köttkonsumtion.  En annan studie som publicerades av forskare från Harvard hittade en association mellan konsumtion av rött kött och en lägre livslängd. Vill man äta mer hälsosammare protein från källor som fisk, fågel och nötter så gör man helt rätt i det då studien visade att de personerna inte fick sin livslängd förkortad, utan tvärtom så fick de en ökad livslängd. En av forskarna berättade att de vet att bearbetat rött kött som varmkorv och salami är den värsta sorten. Orsaken är inte klargjord, men det kan bero på tillagningsformen då de pumpar in olika ämnen i köttet medan de tillagar sådant typ av kött, och de ämnena an leda till magcancer.

Farliga kemikalier

Att binda ihop flera mindre bitar av kött till en stor bit kött kan man göra genom att använda sig av ”köttlim”. Köttlim består av ett enzym som kommer från djurblod, men som nu produceras genom fermentation av bakterier. När det tillsätts på kött skapas det en osynlig väv mellan två köttbitar som binder ihop dem. Ju fler köttbitar som har limmats ihop, desto större är chansen att du blir smittad eller sjuk som ett resultat av det. Frågan hur många kor du äter när du äter en bit kött kan vara skillnaden mellan att bli sjuk eller inte. Bortsett från att köttlimmet kan vara förorenat, ökar även chansen att bli sjuk eftersom olika kor kan ha olika sjukdomar.  

Dåligt för naturen

Om du kör en miljövänlig bil och använder återanvändningsbara påsar när du handlar mat så gör du planeten en stor tjänst! Men det finns flera sätt du kan hjälpa vår planet, till exempel genom att skippa köttet. Vår köttkonsumtion är den största klimatboven på vår planet och den släpper ut mer koldioxid än någon annan industri. Det beror på att djur behöver land att beta på, mat att äta, vatten att dricka och energi för att föda upp och transportera. Att producera en 25 gram hamburgare kräver till exempel 7 500 liter vatten och nära 45 kilo spannmål.