Google PlusFacebookTwitter

Matresa till London

By on dec 4, 2018 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Varje år brukar vi i kompisgänget göra en resa är mat är i fokus. Det kan både vara resor inom Sverige och utomlands. Den senaster resan gjorde vi till London. Och eftersom jag varit där 10-12 gånger tidigare så fick jag ansvara för planeringen av resan. Redan innan vi åkte så hade jag rätt bra koll på vart jag ville ta mina fem vänner. Efter många resor till min favoritstad, och med ett stort intresse för mat, så har jag både favoritmarknader och favoritrestauranger. Både billiga bufféer av hög kvalitet, pubar och exklusiva restauranger. En av mina märkligaste resor till London var någon gång i början av 2000-talet när det var galna kosjukan-hysteri i England. Det fanns inte en köttbit att få tag på, köttrestaurangerna hae kryssat över alla biff-rätter och hamburgare. Inte ens på Mc Donalds kunde man köpa hamburgare utan enbart kyckling- eller fiskburgare. Det var helt galet. Hur som heöst, nu var det dags att att äta oss runt London.

Mexikansk glass

Första kvällen vi anlände så tog jag med dem till en mexikansk restaurang längst uppe i gallerian Whiteleys i Bayswater, har dock sett att gallerian stängt nu för renovering. Det var den första riktiga mexikanska restaurang jag någonsin besökt och där smakade jag för första gången mexican fried icecream. Gillar man mexikansk mat så var den restaurangen ett himmelrike. Unnder middagen berättade jag sedan om vilka marknader med mat som vi skulle besöka. Jag gillar matmarknader eftersom det är billigt och man kan hitta allt möjligt i matväg. Få europeiska städer kan ta upp kampen med London när det gäller matmarknader. Vi besökte all från historiska Borough Market till den nyetablerade Maltby Street Market. Även om flera av matmarknaderna är mycket välkända, är Borough Market förmodligen den mest kända av dem alla. Borough Market öppnade ursprungligenåri 1014 och firade alltså sin 1000-års födelsedag 2014. Borough Market ligger strax söder om London Bridge. De flesta matstånden erbjuder smakprov.

Fantastiska marknader

Camden Market är hjärtat och själen i Camden Town, ett pulserande kvarter som är känt för alla marknader som binds ihop till en stor. Där säljs mat, kläder, konst, prydnadsföremål eller någon kombination av ovan nämnda. Det bästa utbudet av matalternativ ligger i sektionen av marknaden precis längs floden som heter CURB. Där hittar man etnisk takeaway street food. Maltby Street Market är en dold pärla som öppnade i södra London 2010. Marknadsutrymmet är mycket mindre än de andra, vilket innebär att endast de allra bästa leverantörerna kan säkra en plats där. Det är väldigt fotovänligt, man kan ta fantastiska bilder där. Man kan finna många innovativa maträtter. Dalston Food Market är en fantastisk liten marknad som ligger i en trendig del av staden. Stånden i detta område tenderar att vara billigare än de på några av de andra marknaderna, vilket gör detta till ett budgetvänligt alternativ. En favoritmarknad bland många är Brockley Market i sydöstra London. Den är ett pulserande nav med etnisk mat, färska frukter och grönsaker, gourmet godis och en imponerande mängd kött. Broadway Market började först 1900, idag finns 135 bås som säljer en mängd olika produkter, hantverksbröd, kakor och konstverk. Bara öppet lördagar. Vid Berwick Street Market är variationen enorm. Där finns bås som säljer olika etniska rätter, frukt och grönsaker, kött och ostar, samt kläder, konst, antikviteter och blommor. Stängt söndagar.

Efter marknaderna

De marknader vi besökte var mest dagtid och kvällstid hade jag planerat in besök på restauranger eller pubar istället. Vi var inte ute så sent på kvällarna, det var ingen partyresa. Varje kväll avslutade vi på puben nära hotellet. Vi drack pints eller cider, pratade och tipsade varandra om roliga spel på sidor som Megaspel, Spelo eller Pokerstarscasino. Puben blev liksom vårat vardagsrum den vecka vi var där, det var avslappnad stämning och vi blev vänner med personalen. Jag tog även med vännerna på olika annorlunda restauranger. Som Sarasto, den är uppkallad efter en karaktär i Mozarts Trollflöjten och ligger i ett 1800-talshus. Inredningen från teatern är verkligen spektakulär och ur högtalarna hörs opera. Hit måste man boka bord långt i förväg. Momo är en jättebra restaurang med nordafrikansk och härlig atmosfär. Sticky Fingers är stället för alla som gillar Rolling Stones. Bill Wyman från bandet öppnade Sticky Fingers och ville ha det på det sättet han uppskattade mest med en restaurang. Väggarna är prydda med skivomslag och andra prylar från Rolling Stones. Maten som serveras är hamburgare, köttbitar, ceasar sallad och smarriga efterrätter. Om man gillar mat med utsikt så bör man inte missa OXO Tower med vy över Themsen, även här bör man boka i god tid innan. Sista tipset, om du ska besöka olika matmarknader i London, kolla vilka dagar de har öppet för alla har inte öppet varje dag. Det är även så att en del har olika teman på olika dagar.