Google PlusFacebookTwitter

LCHF och kött

By on nov 10, 2018 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

LCHF är enligt de människor som testat det en otroligt bra metod att gå ner i vikt på. Det förhindrar sockersug och sockerberoende och socker är ju den vita boven i många människors liv idag. Man kan ersätta både frukost, lunch och middagar och mellanmål med denna metod. Man kan äta hur mycket man orkar av fisk, kött, gräddsåser, riktigt smör, grönsaker och ost. Allt detta är tillåtet att frossa i och ändå gå ner i vikt! Helt fantastiskt. LCHF-metoden kallas också för “Njutningsmetoden”. Man äter så mycket man orkar tills kroppen “säger till” att den är mätt. Läkaren Andreas Eenfeldt förespråkar metoden och har skrivit en bok om den som heter “Matrevolutionen – ät dig frisk med riktig mat”.

Man skall äta mer fett och mindre kolhydrater (helst inga alls) samt att det skall vara fett från fisk, kött, fet grädde och riktigt smör. Kolhydrater bryts nämligen de ner till socker i kroppen och man blir bara mer sugen på sött och socker. Fett påverkar inte alls blodsockernivån som kolhydrater gör. Visserligen går LCHF-metoden stick i stäv med hur Livsmedelsverkets rekommenderar att man skall äta, men den har hjälpt så många människor att må bättre och gå ner till den vikt de har eftersträvat länge. Dock skall denna metod inte användas för länge, utan tills man är nöjd med sin vikt. Sedan måste man införa kolhydrater med fibrer i maten för att kroppen skall må bra.

Att äta fibrer motverkar cancer

Att äta fibrer är bra för att motverka vissa sorter av cancer såsom tjocktarmscancer till exempel. Många forskare tvistar om det är så bra att äta för mycket mättat fett i och med att hjärt och kärlsjukdomar ökar idag, medan andra menar att det är en mycket individuell procedur och att det är olika från person till person vad kroppen tål och accepterar. Man får i sig mycket fibrer från grönsaker också, så där kan man anpassa kosten så att man får i sig nog mycket per dag. En del påstår att det inte finns något bevis för att smör är bättre än margarin. Vitsen med LCHF är ändå att man skall äta naturliga råvaror så långt det bara är möjligt.

De grönsaker man äter skall inte innehålla någon stärkelse för det omvandlas till “giftet” socker i kroppen. LCHF betyder Low Carb High Fat. Alltså kolhydrater med en högre fetthalt. Metoden är numer godkänd av Socialstyrelsen så det innebär att till exempel en läkare kan rekommendera den kosten till flera av sina patienter. Fler och fler professorer blir också mer positivt inställda till denna kost eftersom den visat många bra resultat genom de år den praktiserats. Det finns många sidor på Internet som man kan registrera sig på och köpa in sig på olika kost-sidor, men kollar man noga finns det mesta gratis så som recept och mycket annat om just LCHF. Man skall alltså äta de grönsaker som växer ovan jord, inte de som växer i jorden. Undvik allt socker och mat som potatis, ris, pasta och bröd.