Google PlusFacebookTwitter

Kötträtter förr i tiden

By on nov 14, 2018 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Kött har länge utgjort en viktig del av människans kost. Redan före stenåldern jagade man för att få tag på det energirika köttet. I takt med att man blev allt mer bofast och även började att hållas med boskap förändrades förutsättningarna och därmed också  tillgången på mat.

Flera århundraden tillbaka ansåg man att finare kött som till exempel älg och rådjur hade en hög status och det var få förunnat att äta några större mängder av det. Då lagades dessutom all mat från grunden, utan att man använde sig av halvfabrikat som många är vana vid att göra idag. Man födde upp och slaktade sina egna djur, man kokade därtill sin egen sylt och saftade och man odlade sina egna grödor. Dock var många människor fattiga och det gällde verkligen att kunna ta till vara på den mat man hade att tillgå, vilket också speglades i de kötträtterna som var vanliga att man åt förr i tiden.

Från blodkorv till grisfötter

Korv är en rätt som man vet har funnits väldigt länge. Den kan faktiskt spåras hela vägen tillbaka till medeltiden. Att tillverka korv var ett bra sätt att ta till vara på hela djuret när det slaktades och genom att använda sig av metoder som rökning, saltning eller att torka den kunde man dessutom utöka korvens hållbarhet på ett smidigt sätt. En vanlig förekommande korvsort var blodkorven, som trots sitt namn skiljer sig åt från blodpudding. Blodkorv tillverkades av bland annat blod från nöt eller gris och som sedan blandades ut med mjöl, russin, äpplemos, salt och ister.

Köttbullar är en annan rätt som vi förknippar starkt med Sverige. Trots att köttbullens ursprung fortfarande är relativt okänt så vet man att den svenska varianten, som man serverar tillsammans med brunsås, potatis och lingon var omnämnd redan på 1700-talet. Det dröjde visserligen ända fram till 1800-talet innan rätten blev populär hos gemene man, men populariteten har hängt sig kvar och än idag, nu för tiden räknas köttbullar till en av de mest klassiska och älskade rätter i det svenska köket.

Förr i tiden ansågs levern vara en delikatess som bara åts vid vissa speciella tillfällen. Den blir mör när den tillagas på rätt sätt och för att förbättra leverns hållbarhet tillverkade man ibland korv av den. Idag har tiderna förändrats och istället för att det anses vara något som äts vid festliga tillfällen så är det många som förknippar inälvsmat med något negativt. Dock så börjar trenden så smått att vända och det är återigen mer populärt att ta vara på så mycket som möjligt av djuret när det har slaktats.

Grisfötter är något som de flesta skulle rynka på näsan åt idag. Men förr var det en vanligt förekommande rätt som ofta serverades i samband med den stora slakten inför jul. Grisfötterna kokades under flera timmar och de serverades ofta tillsammans med den typiska geléaktiga vätskan som kom från dess spad. Det går fortfarande att få tag på grisfötter hos vissa slaktare för den som vill prova på den traditionella rätten.