Google PlusFacebookTwitter

Kött- och charkmässor

By on nov 29, 2018 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

För den som älskar mat och dryck finns mängder av mässor att besöka där man får uppleva, och prova på nya smaksensationer, diskutera tillverkning med olika utställare och träffa andra matglada personer med samma intressen. I dagsläget är det svårt att hitta mässor som består endast utav utställningar relaterade till kött och chark, men dessa två lyxiga ingredienser tar plats på mängder utav matmässor runtom i Sverige varje år.

För den som främst vill gotta sig med kött och chark på tallriken rekommenderas ett besök på Chark SM, en stor tävling som anordnas vartannat år i Göteborg. Under detta event utses inte bara Sveriges bästa charkuterier, man får även som besökare chansen att lyssna på konferenser om bland annat hållbarhet och hälsa, eller provsmaka det allra bästa ifrån över 500 olika utställare på Chark SM:s branschmässa. Branschmässan är öppen för den som på något sätt arbetar inom köttbranschen eller med livsmedel. Några utav huvudsponsorerna till detta event är Svenskt Kött, Svensk Charksupport, Culinar och PCS WinChark.

Mässor för alla matälskare

Stockholm Food & Wine är nordens största mat- och dryckesevent där över 200 utställare samlas och lockar över 35000 besökare varje år. Här kan man välja och vraka mellan mat ifrån världens alla hörn, prata med utställare och se kockar tävla om vem som vinner ”Sveriges bästa paradrätt”. Varför inte prova på ett utav mässans upplevelsepaket, som bland annat tillåter en att mingla runt och prova på mat och viner ifrån olika utställare på mässan. Såklart finns massor utav utställare med inriktning på kött och chark på plats, utställare varierar dock från år till år. Några som finns bokade till mässan år 2018 är bland annat företagen Basturökeriet Sverige AB, Beyond Burger och Gårdssällskapet AB.

I Malmö organiseras varje år ”Nordic Organic Food Fair”, alltså en mässa för ekologisk producerad mat. Här finner man årligen över 400 utställare som är ledande inom marknaden, samt spännande nystartade företag i branschen. Även här finner man utställare ifrån hela världen som specialiserar sig på olika typer utav kött. Bland andra Bosarp Chicken, Gråsten Fjerkrae och Krainer Franz har tidigare ställt ut på mässan.

Malmö Vin & Deli

Det finns även en annan mässa i Malmö, vid namn Malmö Vin & Deli. En perfekt mötesplats för den som gillar, framförallt goda viner, men även delikatesser. Hit kommer utställare från bland annat Bosarps Gård, som tillverkar skånskt, ekologiskt gräsbeteskött, Ost & Delibaren, som bidrar med smakrika ostar och högkvalitativa, läckra charkuterier samt Höganäs Saluhall som har med sig ett brett utbud ifrån sin kött- och charkdisk.

Mässan ”Passion för Mat” hålls i Göteborg och är en perfekt samlingsplats för alla som gillar att laga mat. Här finns över 120 utvalda utställare på plats som erbjuder kvalitetssäkrade produkter inom mat och dryck. Bland annat charkföretag som Ello i Lammhult, H. Karlssons Charkuterier och Jakobsdals Charkuteri har ställt ut här, alla tidigare medaljvinnare i Chark SM. Självklart kan man köpa med sig varor ifrån utställarna. Här går det även att delta i mässans ”köksskola”, där man kan få tips och idéer ifrån ett flertal kända kockar.