Google PlusFacebookTwitter

Korvens kötthalt

By on dec 6, 2018 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Innehållet kött i korv i Sverige idag varierar mycket. En konstig fördom som funnits förr var att korven innehöll mycket “skräp” så som slaktavfall och dylikt. Detta stämmer inte alls enligt EU:s regler idag. År 2003 kom nya regler från EU där det står att innehållsförteckningen skall stå angiven men att korven kan innehålla hur mycket eller hur lite kött som helst. Det beror på tillverkaren. Däremot är det noggranna regler för vad som får kallas kött eller inte och allt ska stå noga angivet på förpackningarna. Falukorven måste till exempel innehålla minst fyrtio procent kött, men det är också den enda korven detta gäller. Den har ett speciellt recept och detta måste följas.

Tyvärr innehåller en del grillkorvar mer vatten än kött så det gäller att läsa noga på förpackningen när man är konsument. Kötthalten kan vara så låg som trettiotvå procent och det är väldigt lite kött för pengarna. Man använder många gånger potatismjöl för att dryga ut korvens innehåll. Idag består korv mestadels av magert kött och av småfläsk Kontrollen är otroligt hög och det är mycket viktigt. På korvfabriken blandas lök, kryddor, salt, potatismjöl och vatten med det magra köttet och blandas till en smet som stoppas i ett korvskinn. Den torkas sen, röks eller kokas i 72 grader innan den kyls ner.

Nya rön om tjocktarmscancer

Enligt nya rön finns det ett samband med tjocktarmscancer om man äter för mycket rött kött så lagom är allra bäst. I Sverige äts mer kött så köttkonsumtionen har ökat betydligt på senare år. Vid tillverkning av korv skall råvarorna vara av den bästa kvaliteten och hygienen i lokalerna skall vara till belåtenhet. Det skall vara rent där man håller till med köttprodukter. Många tillverkare märker sitt kött med var det kommer ifrån för konsumenternas skull. Det står också om produkten innehåller råvaror som är ekologiska. I all innehållsdeklaration skall det så vilka konserveringsmedel, kryddor och övriga tillsatser som finns i produkten. På Livsmedelsverket finns en nyckel där man kan tyda vad de olika E-numren på kött betyder. Det är en trygghet för konsumenten.

Vanlig prickig korv är oftast gjord av nötkött och fett från gris. Den kan vara varm eller kallrökt och det finns kokt också. Den är smaksatt med olika kryddor och ibland med till exempel konjak. Isterband är en annan sorts korv som är gjord av grovmalet nöt och griskött. Smaken är syrlig och lite mustig och köttet blandas med korngryn, potatis, lök och kryddor. Gillar man isterband är det en verklig favorit med till exempel stuvade potatis till. Reglerna för kött har förbättrats betydligt och nu finns en helt annan standard på produkterna jämfört med tidigare. Kötthalten har ökats med tjugo till tjugofem procent i korv och det är mycket bra. Frukostkorv, köttkorv, fläskkorv och medisterkorv skulle förr innehålla minst fyrtio procent för att få kallas korv. Idag bedömer tillverkaren kötthalten. Bullens pilsnerkorv innehåller tjugonio procent kött. Många korvar från Tyskland säljs i Sverige och de innehåller sextio procent kött. Böklunder Frankfurter finns det sjuttionio procent kött i så det varierar mycket från korv till korv.