Google PlusFacebookTwitter

Hur man marinerar och grillar kött rätt

By on dec 10, 2018 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Många har stått vid grillen och förväntat sig ett toppenresultat men inte alls fått till det som tänkt. Köttet har blivit torrt eller i värsta fall inte ens tillräckligt tillagat. Hur får man köttet att bli saftigt och smakrikt när man grillar? Tipset är att marinerar sitt kött för att ge det färg, smak och saftighet.

Hur görs den bästa marinaden till köttet?

En marinad ska tillföra köttet flera egenskaper. För att få fram det bästa är det bra att ha lite kunskaper om hur man blandar ihop rätt ingredienser.

Salt är den viktigaste ingrediensen i en marinad, saltet gör köttet mjukt och saftigt eftersom det binder vätskan. Köttet kan ligga ganska länge i en marinad men om den innehåller salt så kan köttet bli svampigt och för mjukt. Man kan utesluta saltet från marinaden och istället tillsätta det innan grillningen.

Tillsätts lite syra i hjälper detta till att få ett saftigt kött. Använd citron, vinäger eller vin för att få till en bra marinad. Något som hjälper till att förstärka smaker från köttet är sötma. Socker, sirap eller honung kan användas för att få till en fin marinad. Använd inte för mycket då socker lätt blir bränt och det kan bli en osmaklig yta på köttet istället för det man vill uppnå. Är det det en kladdig och söt köttbit man är ute efter så är en glaze som penslas på under själva grillningen som passar bäst. En fin olja gör att stekytan blir fin och att smaken förstärks.

Smaksättningen är viktigt och kan varieras på många olika sätt. Några klassiska ingredienser är rivet citronskal, olika örtblandningar, peppar och vitlök. Till ett nötkött görs gärna en örtig och lite mustig marinad. Till fläskkött passar det bra med lite mer fruktiga och söta marinader. För att få till en fruktig smak så används med fördel äpple eller apelsin. Kiwi kan läggas i skivor på köttet under sista minuterna för att hjälpa till att ge fin smak och tillföra saftighet i köttet. Här finns tips på fler recept.

Hur marineras köttet?

Nu är det äntligen dags att lägga köttet i marinaden! Lägg köttbiten i en skål eller bunke och häll över marinaden. Massera in smakerna i köttet väl och täck över, använd inte plast men lägg gärna en handduk eller tallrik över. Marinera köttet i minst en timme men ju längre det får ligga desto mer smak hinner köttet ta till sig. Man kan låta köttet ligga under natten i kylen, tänk då på att endast ta en liten mängd salt. Tillsätt istället salt i marinaden 1-2 timmar innan grillningen. Det finns även recept för kött som kan marineras i flera dygn! Glöm inte att torka bort lite av oljan så att det inte droppar ner i kolen och köttet bränns.

När du tänder grillen använd gärna hälften briketter, hälften kol för att få till en fin glöd. Tänd på och låt det ligga att glöda ur, vilket kan ta runt 40 minuter, innan köttet läggs på. Läggs köttet på för tidigt när det fortfarande slår lågor bränns det lätt. Ta fram köttet från kylen cirka en timme innan grillningen. Det viktiga vid grillning av nötkött är att innertemperaturen blir rätt. Cirka 45 grader, ta bort från grillen och låt vila tills innertempen ntt 50 grader. Släng sen på det på grillen igen för att få till en ny snygg stekyta! Man kan vrida och vända på sin köttbit hur mycket man vill, men tänk på att få till en fin stekyta vilket ger den fin smak till köttbiten. Det behövs inte så mycket tillbehör till en fin köttbit utan en fin sallad till räcker gott.