Google PlusFacebookTwitter

Hur man blir köttmästare

By on dec 14, 2018 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Hur gör man för att bli kung i köket, för att äga vid grillen och för att helt enkelt få gästerna att häpna över de fina kötträtterna man tillagar? En bra idé är att utbilda sig till köttmästare, ett yrke med expertis om allt som handlar om kött, särskilt hur man styckar kött. Precis som för allt annat som man vill bli bra på, krävs det en hel del övning för att bli köttmästare. Genom att gå en utbildning för att bli styckare är man på god väg mot att bli köttmästare. En sådan utbildning kräver allmän gymnasiekompetens samt inriktningen livsmedel och restaurang på samma nivå.

Under utbildningen får man lära sig allt som krävs för att bli både styckare och köttmästare, charkturist och även de grundläggande delarna för att kunna bli slaktare. Kniven står i fokus och det ingår en rad med praktiska moment under utbildningen. Men man får även lära sig en hel del teori till vilket bland annat anatomin hos de djuren som ska ätas ingår, liksom hur man skiljer de olika delarna från varandra, vilka egenskaper de har, hur man skär ut dem på skonsamma och korrekta sätt, hur man sköter hygienen i lokalen och till viss del, även hur man tillagar de olika delarna. Genom att gå utbildningen som styckare öppnar sig en arbetsmarknad som kan sträcka sig från slakterier och styckningsföretag till matbutiker och delikatesshandeln.

Nöt och gris i fokus

Som styckare är det först och främst nöt och gris som står i fokus. Dessa stora djur kräver att man är både fysiskt stark men också att man har ett öga för detaljer. Slarvigt styckade detaljer tas inte emot särskilt väl av såväl arbetsgivare liksom av kunder. Inledningsvis ska man grovstycka djuret. Denna del är den mest styrkekrävande. Tunga djur, tunga verktyg och mycket flås. Därefter tar man fram den vassare kniven för att ta bort köttet från benen, alternativt att man styckar ut delar med ben (så som karré med ben). Sist men inte minst ska man börja med finliret när man tar ut detaljerna och skör bort en viss mängd fett.  Det som är fascinerande med just styckaryrket inte går att ersätta med maskiner. Allt måste utföras manuellt, i och med att djuren ser så pass olika ut och att det kräver precision som maskiner aldrig kommer att uppnå.

Köttmästaren har gedigen kompetens

Allt som nämnts ovan är vad som ingår om man utbildar sig och arbetar som styckare. Men om man vill tituleras sig som köttmästare krävs ytterligare kompetens. En köttmästare är en peson med grundutbildningen styckar, men som därefter har skaffat sig flera års erfarenhet och som dessutom måste ha genomgått en så kallad mästarutbildning och därefter examinerats på sina kunskaper och avlagt ett mästarprov som bevis på sina färdigheter. En köttmästare jobbat i detaljhandeln och är inte sällan det högsta hönset bland karréer, filéer , biffar, skinkor och flankstekar. I butikerna är det köttmästaren som har det huvudsakliga ansvaret för allt som händer på charkavdelningen och ibland även färskvaruavdelningen.