Google PlusFacebookTwitter

Handla kött på nätet

By on dec 22, 2018 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Om man sa till en person på 50-talet att i framtiden skulle man inte behöva gå till matbutiken eller slaktaren om man ville köpa kött, utan att man skulle kunna beställa det på ett globalt nätverk som kallas internet, då skulle den personen skratta och skaka på huvudet. Annat är det idag med de 50-talister som köper kött. Och alla andra också för den delen. Att handla mat och kött på nätet har gått från att vara rena fantasierna, vidare till att vara något som bara grossister gjorde, till att idag bli något som var och varannan person gör på onsdagskvällarna.

Att handla kött på nätet är en fantastisk utveckling som bara ökar och ökar. Som köpare och kund kan man välja och vraka bland köttslag, detaljer, härkomst och leverantörer. Idag har internet kommit att bli en tuff konkurrent till den vanliga handeln och även så mathanden. En butik har och kommer alltid att ha begränsade möjligheter till att köpa in och bevara antalet råvaror. Detta gäller i synnerhet kött, eftersom kött är en färskvara som måste bevaras på rätt sätt och förtäras inom en relativ snar framtid. Dessutom kan inte en vanlig lite ICA-närabutik låta en hel frysdisk tas upp av älgstekar om efterfrågan i området är begränsat. Därför är det tur, både för konsumenter och för producenter, att internet har tagit en allt större plats på köttmarknaden.

Välja vad och hur man vill

Först och främst kan man välja i princip vilket djur som helst. Från de vanligare sorterna som fläsk, nöt, kyckling och lamm till de mer ovanliga sorterna så som vildsvin, råka, känguru och knipa. Dessutom kan man i många fall vara mer specifik i sina detaljönskemål. Om man vill ha en filé och resterande färs från älg går det i väldigt många fall att beställa ett skräddarsytt kit från den producent man väljer. Dessutom, om man väljer en mindre producent kommer även de mest ovanliga detaljerna att finnas tillgängliga så som inälvsmat och klövar, klor, hjärtan och mage, eftersom svinn är ett oekonomisk beteende som den lilla producenten inte har råd med.

Enklare att vara snäll mot djur och miljö

Att kunna välja vilken producent man vill köpa från är också en extremt stor fördel när det kommer till att handla kött på nätet. I stället för att vara fullkomligt låst till de stora jättarna som många gånger inte är svenska producenter och då riskerar ha haft usel djurhållning och antibiotikabehandlade djur, kan man leta efter närmaste gårdsbutik. Man kan välja om man vill ha närodlat och/eller ekologiskt, om man vill ha kött som levat på ett visst sätt eller på specifik mat – internet har gjort utbudet så mycket större. Faktum är att för många av de mindre producenterna, där köttet många gånger är mer rättvist och miljövänligt framställt, är internetbutiker det enda som gör att handeln går ihop. Om man är bonde har man sällan tid att bemanna en liten butik mellan nio och fem varje dag. Men man har ofta tid att efter beställning sätta samman en köttlåda för leverans eller för att sälja över disk.