Google PlusFacebookTwitter

Förvara kött

By on jan 27, 2018 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Vi har ätit kött under tusentals år. Och även om mänskligheten ursprungligen har varit jägare och samlare kom vi snabbt på hur vi jagar och fäller djur. Kött har ett otroligt högt näringsvärde och tillgodoser oss med protein, kalorier, fett och mineraler och vitaminer som vi behöver. Men idag konsumerar vi betydligt mer kött än vi gjorde förr i tiden. Frågan hur man enklast lagrar kött under längre perioder är återkommande och vi kommer i den här artikeln reda ut hur du enklats håller ditt kött lagrat hemma på enklast möjliga sätt och under längst tid.

Frys ditt kött

I våra moderna tider är det få av oss som inte har tillgång till en frys. Och det absolut enklaste sättet att lagra kött hemma är att frysa ner det. När du fryser ner ditt kött skyddar du det med bakterier som angriper köttet när det ligger i rumstemperatur. Det motverkar också köttet från att bryta ner de viktiga enzymerna som ligger i det. Härsket kött är en farlig historia oavsett vilket djur det gäller. Så för att undvika att bli sjuk är det viktigt att du fryser ner ditt kött redan innan det börjar att bli dåligt. Det är även viktigt att komma ihåg att om du väljer att tina upp ditt kött efter du har fryst ner det bör du inte frysa ner det igen. Det beror på att de bakterier som växer på köttet inte dör när du fryser ner det, utan fortsätter att leva efter du har tinat upp det igen.

Torka ditt kött

Det är få saker som är lika gott som beef jerkey. Inte bara är det ett supergott mellanmål, snack eller om du bara vill ha något att tugga på under dagen. Men det är också ett smart sätt att lagra ditt kött under en längre period. Vad du gör är att du skivar upp delar av nötkött i relativt tunna delar för att sedan lägga in det i ugnen under flera timmar på låg temperatur. Gärna mellan 4–6 timmar på runt 60 grader. Då torkar du köttet och driver ut all vätska från det. Vissa hävdar att det går att lagra torkat kött i flera månader, andra säger att det inte finns något sista datum för torkat kött. Men vi rekommenderar att du äter upp ditt torkade kött inom sex månader.

Salta ditt kött

Förr i tiden var det populärt att salta köttet för att det skulle klara sig längre. Innan frysen blev ett vanligt inslag i Sverige var det många som saltade och torkade sitt kött hemma i köket eller vardagsrummet. För de som hade tillgång till kylrum, alltså rum som grävdes nere i marken och använde markens kyla för att kyla ner sina produkter, var det också ett smart sätt att hålla sitt kött att räcka längre. Saltet drev bort vätska från köttet och höll bakterier borta från att växa fram på köttet. Att salta kött var länge det enda alternativ vi hade till att bevara kött under en längre period.