Google PlusFacebookTwitter

Fågelkött – olika typer

By on dec 28, 2018 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Människan bör minska på sin köttkonsumtion. Både med tanke på hälsan och med tanke på miljön. Nötkött är värst då kossor och oxar är idisslare vilket bidra med en ökad metangashalt i atmosfär’’ren vilket gör att den globala uppvärmningen tilltar. Dessutom har den ökande köttkonsumtionen lett till en obarmhärtig industrialisering av djurhållning och deras liv, om man nu kan kalla det för ett värdigt liv. Likväl är kött något som i all tider ingått i människans matkultur. Människan mår bra av lagom mängder kött då animaliska produkter innehåller en rad lättillgängliga näringsämnen – mineralämnen, vitaminer, makronäringsämen och mikronäringsämnen. Dessutom tycker msjoriteten av världens befolkning att kött är gott. Hur ska man då bära sig åt för att kunna njuta av kött men samtidigt inte riskera planetens eller sin egen hälsa?

Svaret på den frågan stavas fågelkött. Fågelkött är ett fantastiskt alternativ om man vill ta hänsyn till miljön och sin egen hälsa. Om man dessutom väljer att antingen äta viltkött från fågel eller ekologiskt kan man även känna sig trygg i att djuren har mått bra under sitt liv.

Kyckling – vanligast av allt

Kyckling har de senaste fem åren varit den mest populära råvara som den typiska svensken lagat både till vardag och fest. Kycklingfiléer, klubbor, innan- och ytterlår, kycklinghjärta, kycklingklubba, hel kyckling och kycklingfärs. Utbudet är stort och de allra flesta utnyttjar så stor del av fågeln som de kan. Kyckling är ett ljust kött som inte har en jättestark egensmak vilket gör den ypperlig att använda för en rad olika maträtter då den gifter sig väl de flesta smakerna och på så sätt blir till huvudråvaran i delikata måltider. Allt från franska örträtter till indiska currygrytor, eller varför inte amerikanska friterade kycklingvingar eller helt enkelt en mild soppa?

En värld full av fågelkött

Men kyckling är långt ifrån den enda fågeln som går att äta. Ute i det vilda finns fler fler fjäderfän som passar utmärkt att anrätta i köket. Trots detta är det färre personer än någonsin som utnyttjar de olika fåglarna i köket. Fasan är ett sådant exempel, en fågel som på något märkligt sätt har hamnat i glömska, i skymundan och inte längre förtärs av den vanliga familjen. I stället serveras den goda fågeln på lyxiga restauranger till skyhöga priser. Detta är onekligen en konstig utveckling, då fågeln inte är jättedyr och smaken är suverän. Alla vanliga matbutiker har tyvärr inte ett stort (om något) utbud av andra fåglar än kyckling. Men om man söker på nätet kan man hitta bra platser att köpa olika fågelsorter, så som fasan.

En annan relativt bortglömd fågel är duva. I Storbritannien äter man duva mycket oftare än i Sverige, vilket är konstigt då det finns väldigt många duvor just i Sverige. Köttet är mörkt men milt, smakar lite efter var och hur den har levat. Ofta brukar man föredra duvor som levat i närheten av ärtfält då duvan får en härlig söt smak i köttet. Förutom fasan och duva finns en hel drös med goda fågelarter. Bara för att nämna några exempel: råka, morkulla, ejder, grågås, ripa, tjäder, orre, knipa och vigg. Släpp loss pch börja laga fågelkött.