Google PlusFacebookTwitter

Diskussion kring köttätande

By on apr 15, 2018 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

”Att äta kött är fel”. Konversationen kring djurprodukter domineras av den här typen av allt-eller-ingenting-resonemang. Så snart någon använder ord som ”kött” eller ”vegetarian” så skapas det direkt en konflikt i dessa grupper, som är redo att försvara sin åsikt och position från personliga attacker. Vi ser två typer av situationer: antingen anklagar vi ”köttätare” för att göra fel, eller så anklagar vi ”vegetarianer” för att vara självrättfärdiga moralväktare. Den här artikeln syftar till att hjälpa dig att gå förbi den diskussionen som centrerar kring den typen av resonemang för att istället skildra de olika för- och nackdelarna med de två sidorna.

Veckodags-vegetarian

Betrakta min vän Erik. Erik ser sig själv som en ”veckodags-vegetarian”. För vegetarianer så är han en låtsasvegetarian. Och för köttätare är han en bluff. För vissa har han gått för långt, och för andra har han inte gått långt nog alls. I ett sådant polariserad debattklimat så är det svårt att ge ett ärligt försök till att försöka reducera alla de negativa följderna som ens egen konsumtion faktiskt kan ge. Men om vi faktiskt är oroade över vad som är bäst för världen borde vi sätta oss emot idén att allt antingen så äter man kött, eller så gör man det inte. Precis som vi kan donera till olika hjälporganisationer utan att ge bort alla våra besparingar så tror jag att det finns en mellangrund där vi kan mötas. Vi kan alltså å ena sidan hålla med om att allt kött inte är dåligt, samt att det finns negativa följder med att äta kött.

Negativa följder

Negativa följder i det här sammanhanget är det centrala. Varje val vi gör har en negativ följd för något annat i världen. Det är framför allt sant i världens sammanslutna ekonomier. Där om du äter en varmkorv i Stockholm, så kanske du inte vill påverka en bonde i Köpenhamn, men de grundläggande ekonomiska principerna lämnar dig utan val. Det betyder inte att du behöver känna skuld för varje val du gör som konsument, men det är ett övertygande argument att vara medveten om kring hur våra val påverkar andra människor på jorden. Medan vi aldrig kommer att bli perfekta, om en sådan sak ens existerar, så kan vi försöka förstå att våra handlingar har konsekvenser och därmed förändra vårt beteende.

Förändra våra konsumtionsval

Men det här argumentet kan användas för alla våra konsumtionsval. Varför fokusera på vår köttkonsumtion? Samtidigt som det sannerligen skulle vara bra att dra ner på viss typ av konsumtion, är köttkonsumtion unik på vissa sätt: rollen den fyller (som mat) går enkelt att ersätta för de flesta av oss som bor i väst. Det finns ingen brist på motsvarande livsmedel som går att ersätta kött med, utan vår konsumtion av kött är helt enkelt en preferens i tycke… Och kanske främst i smak. Men samtidigt som vi skulle göra rätt i att reducera vår konsumtion på många olika sätt, så skulle vi i alla fall få en mer varierad och nyanserad kost genom att äta mindre kött.