Google PlusFacebookTwitter

Böcker om kött

By on jan 2, 2019 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Det råder ingen brist på böcker om hur man slaktar, skär och lagar kött. Det finns böcker om allt från husmanskost till LCHF och paleo, böcker om trendiga bantningskurer och böcker om olika sätt att tillaga kötträtter. Genom att besöka en bokhandel eller en webbutik, hittar man mängder av kokböcker med massor av råd, både vetenskapliga och folkliga, och hur man ska göra. Dessutom finns det en hel del böcker om olika specialiteter och matkulturer från andra länder.

Med den stora mängden kokböcker är det naturligt att uppfattningar om det bästa sättet att tillaga kött varierar. Kött kan kokas i ugn, kokas i vatten, stekas i stekpanna, rökas, torkas, saltas eller gravas. Grillning är en konst i sig själv. Med så mycket att välja från är det lätt att känna sig vilsen. Men det bästa är att börja från grunderna, eller hur? Det blir aldrig fel med pedagogiska kokböcker med bra bilder och tydliga förklaringar om hur man gör.

Några bra boktips

En sådan bok är Grill: Bonniers stora bok om att grilla av Jens Linder. Boken har tips för var och en, både nya nybörjare och mer erfarna grillare. Grillning är en matlagningsform som finns över nästan hela jorden i oändliga variationer. Det var förmodligen den första matlagningsform som uppfanns av våra förfäder och är fortfarande populär idag, särskilt under sommaren. Därför innehåller boken recept från Sydafrika, Korea, Mellanöstern-länderna, Texas och Australien med mera.

Som ett exempel på böcker om hur man hanterar vilt: Morberg lagar vilt : jagat, fiskat, plockat skriven av Per Morberg. Morberg ger flera välsmakande recept med viltkött, som vildgås och fasan tillsammans med mer vanligt vilt som älg och rådjur. Fiske ingår också förstås, tillsammans med svamp och andra vilt plock.

Böcker om Rökning – Så röker du kött och fisk av Alf Andersson ger en gedigen genomgång av allt som har med rökning att göra. Andersson förklarar de kemiska processerna som sker när man röker köttet samtidigt som han ger tips om bra teknik och hur man förbereder köttet för ett gott resultat. Det finns även instruktioner om hur man kan bygga sin egen rök. Det finns definitivt mer att veta om kött än bara hur man kryddar det.

Husmanskost

Vad är en bokhylla utan minst en bok om klassisk svensk husmanskost? I Morberg lagar husmanskost, också skriven av Per Morberg, får man lära sig laga gamla favoriter bl.a. kötträtter som gravad lax och sill- och köttbullar.

Gör korv! av Johan Åkerberg, Jesper Lindberg handlar om korvstoppning med olika ingredienser samt inkluderar recept för surkål och friterad lök. Här har de inkluderat korvrecept från hela världen, inte bara de vanligaste sorterna.

De här böckerna är bara en bråkdel av böcker om kött. Förutom kokböcker kan man hitta böcker som handlar om köttets näringsvärde och hur man maximerar det. Plus hälsoböcker om paleo och LCHF och andra speciella kostvanor. Samtidigt finns det böcker som ger en historisk överblick om köttets roll i samhällets utveckling från jägare och samlare till bondesamhället. Med så många böcker om kött, måste det finnas någonting till varje smak.