Google PlusFacebookTwitter

Bästa köttrecepten

By on dec 19, 2019 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Kött har blivit allt mer omgärdat av skam och det är numera få som vet hur man faktiskt ser till att det finns kött på bordet när man ska äta. Kött är, och har varit under hela vår evolution, en av de viktigaste proteinkällprna. Och protein är något vi människor behöver för att kunna leva det liv som omvärlden kräver av oss.

Man kan så klart äta kött rått, men det är lite som att hälla kaffepulver direkt i munne. Det finns så många bättre sätt. När man frågar folk som är vana vid kött är det en sak som alltid kommer tillbaka, om och om igen. Så lite krångel som möjligt, så lite kryddor som möjligt och låt det ta tid.

Grilla kött

Det första man kan göra är att grilla kött. Det blir nästan alltid bra. En av anledningarna är att det är hög värme som snabbt gör att köttets porer slkuter sig soch därmed behåller köttet sin saftighet och blir inte torrt. Grill kan man göra i ugnen eller över öppen eld eller glöd. Hel spädgris tar rätt lång tid, men är verkligen värt att vänta på. Till det serverar man en äppelchutney och grillad potatis. Kotletter av fläsk eller en snabb flankstek gör också grillandet både enkelt och läckert.

Koka kött

Vill man koka kött är man kanske mer i hemmaköket. Koka kött tar i allmänhet längre tid, men det finns det fog för. Förr i världen tog man vara på alla delar av ett slaktat och styckat djur och det fanns inte utrymme för att kasta något. Det innebar att man var tvungen att se till att även de delar av djuret som kanske inte var de mest intressanta också skulle bli läckra. Här är kokning ett utmärkt alternativ. Det sköter sig själv och blir mycket gott. Vi har rätter som kalvfrikassé eller kalops som i båda fallen ska få ta sin tid, men där resultatet blir helt oöverträffat. Bäst av allt är kanske att man behöver inte vara någon stjärnkock för att lyckas. Det smakar väldigt arbetat och som om man har stått vid spisen hela dagen. Köttsoppa med ett gott bröd ger samma intryck.

Bästa köttrecepten

Bästa köttrecepten

Steka kött

Steka kött på spisen är också väldigt enkelt. Eftersom tillagningstiden generellt är kortare passar den tillagningsmetoden bäst för bättre styckningsdetaljer som inte behöver så lång tid för att bli möra. En filé eller en entrecote kräver bara några minuter och sedan en sallad, ris eller potatis och en smakrik sås, så har man förlovningsmiddagen klar.

Olika typer av kött ställer olika krav. Griskött passar oftast bra med kryddor som är lite söta eller syrliga. Nötkött klarar sig bra själv, men behöver oftast lite fett för att blomma ut. Lammkött har en distinkt smak och bor bra ihop med till exempel vitlök eller andra skarpt smakande örter.

Annan typ av kött, som till exempel get eller får, har en smak som ofta känns obekant för västeuropeer och kan med fördel antingen tillredas som de är eller med starka kryddor. Inte för att maskera, utan för att betona. Kebab är ett utmärkt sådant exempel, även om det är svårt att hitta gjort i Europa gjort på något annat än nötkött.