Google PlusFacebookTwitter

Att kombinera rätt vin med rätt kött

By on jan 7, 2019 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Finns det något som slår en väl tillagad köttbit på en fredagskväll så säg? Jo, det vore väl en väl tillagad köttbit en fredagskväll med ett underbart rött vin till. Vin och kött kan passa ihop som handen i handsken, men observera ordet kan. En del människor, både amatörer och förvånansvärt många som sysslar med vin och mat professionellt, verkar ha fått för sig att alla röda viner passar till alla typer av kött och kötträtter. Det är som att säga att alla maträtter passar med vitlök. Pölsa och vitlök, risgrynsgröt och vitlök… Nej, så enkelt är det inte.

Riktlinjer för lyckad matchning

Det finns några riktigt bra riktlinjer att följa om man vill lyckas med att kombinera rätt vin med rätt kött. Först och främst ska man försöka lägga ribban på vinet och ribban på maten på ungefär samma nivå. Med det menas att man inte ska äta billig snabbmat till ett otroligt fint, lagrat och dyrt rödvin från Bourgogne. Och samma sak fast åt andra hållet, ett billigare vin till riktigt fin mat gör att vinet bli ännu mer platt och till och med sänker matens smaker vilket drar ner på hela måltidsupplevelsen.

Kött brukar normalt serveras med rött vin. Detta är inte något som bara råkat bli till av en ren slump, utan det handlar om matchning i smak. Inte sällan har kött kraftig smak som kan göra att ett vitt vin blir lite för menlöst. Men så är inte fallet jämt. Att ta ljust kycklingkött, en gryta med dillkött eller varför inte helstek dilamm med en tung Zinfandel från Kalifornien (som gifter sig väldigt väl med en bit oxfilé), det är att förolämpa maten och vinet. I stället kan bärnstensgula viner passa bra, eller till och med en något syrligare, ljusgul Chardonnay. Med detta sagt, tyngden och kraften i maten måste passa till kraften och tyngden i vinet. Ett mörkt kött passar oftast med ett mörkt och kryddigt vin. Ett ljust milt kött passar bra med lättare rödvin, gärna yngre, eller till vita viner.

Grundsmakerna

Genom att utgå från de fem grundsmakerna kan man komma långt i sin kött- och vinkombination. Sälta i maten är en bra kompis till många lite strävare och beska viner, då det gör att beskan, strävheten och syran i vinet minskas. Om man serverar ett sött vin till riktigt salt mat kan i stället maten uppfattas som för besk. Till söta viner måste man i princip försöka hålla samma nivå i sötma på maten som många gånger är en dessert. Om man tar ett lagrat och kraftigt vin till en dessert kommer vinet att smaka fruktansvärt på tungan, vilket är ett slöseri på bra vin.

Den grundsmak som berör just kött i större utsträckning är umami. Umami är lite svårdefinierad för svenskar trots att smaken används regelbundet. Umami finn i kött, svamp, soja, tryffel, tomat och tofu för att bara nämna några råvaror. Umami fungera lite som sötma i maten – mycket umami i kötträtten gör att vinet smakar beskare och strävare. Om man då smaksätter sitt kött med salt eller andra örter kan man dock komma undan med ett strävare vin.