Google PlusFacebookTwitter

Ät lokalproducerat kött

By on mar 22, 2018 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

I vår moderna tid av konserveringsmedel och tillsättningar i vår mat har genetiskt modifiera grödor och utbrott av virus blivit allt vanligare. Med det har även människor börjat oroa sig allt mer över kvaliteten av den mat de konsumerar och äter. Då det är omöjligt att identifiera alla konserveringsmedel som används på grund av det komplexa globala nätverk som alla livsmedel åker genom – ta till exempel en banan som produceras i Sydamerika för att sedan transporteras till din lokala ICA-butik – är det mycket mer rimligt att idag äta lokalproducerad mat. I alla fall om du vill ha koll på vad du faktiskt äter.

Smakar bättre & är bättre för din hälsa

Det finns flera fördelar med att äta lokalproducerad mat och det är inte något som har kommit under de senaste åren – utan det har alltid varit så. Skillnaden är att i tider av prispressning har vi alltid försökt att komma undan med att äta den billigaste maten vi kan hitta. Men nu visar nya undersökningar att lokalproducerad mat – även om den är snäppet dyrare – smakar betydligt mer! Det beror på att lokalproducerad mat i högre utsträckning är fräschare och mer fullpackad med näringsämnen. Onödiga konserveringsmedel som används vid importerade varor behövs inte heller då avståndet mellan producent och försäljare är betydligt kortare. Och på tal om avstånd så är det även säkrare att äta lokalproducerat mat. Lokala producenter tenderar att vara försiktigare med att spruta på alla möjliga sorters kemikalier på sitt jordbruk. Det ökar biovänligheten i området och gör din mat säkrare och bättre för dig.

Hjälp klimatet och den lokala ekonomin

Att äta lokalproducerad mat gör att du hjälper till i kampen mot global uppvärmning. En genomsnittlig måltid transporteras över 750 mil för att ta sig från där det producerats till din tallrik. Men genom att köpa mat producerat i din kommun, eller i ditt land, reducerar drastiskt avståndet mellan produktion och leverans. En annan fördel som kommer med det är också att du hjälper den lokala ekonomin. Den genomsnittliga jordbrukaren tjänar bara runt 2 kronor för varje 10 kronor de spenderar. Resten går till transport, paketering, nedkylning och marknadsföring. Jordbrukare som säljer mat till lokala kunder tjänar in dessa pengar på att säja de lokalt då de slipper de långa transportsträckorna. Vidare tjänar samhället på det i stort då det öppnar upp för fler arbetstillfällen.

Delta i en tävling – ät mer lokalt!

Det finns flera kampanjer som har startat de senaste åren som uppmuntrar människor till att äta mer lokalt. De uppmanas att äta lokalproducerad mat för en vecka för att se – och smaka – på skillnaderna. Deltagare som deltar i tävlingen ska spendera minst 10% av sin veckobudget för mat på lokalproducerad mat. Utöver det ska de även testa på att äta en ny frukt eller grönsak varje vecka.  Det finns flera bönder runt om i din kommun, och de flesta är tillgängliga på internet. Fråga även i din lokala butik efter mat som är lokalproducerad för att vara säker på att den maten du köper kommer från Sverige.