Google PlusFacebookTwitter

Allt om renkött

By on jun 27, 2019 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Många av oss väljer att äta allt mindre kött men vad många av oss inte vet och känner till, är att just renkött är en riktig delikatess och ett nyttigare alternativ till rött kött. Renkött kommer av djuret ren, som är ett hjortdjur som lever bland annat i norra Skandinavien men finns även i norra Amerika och kännetecknas just av sina vackra horn.

Renkött har en hög halt av just mineralen selen som är en viktig antioxidant för vår kropp. I den samiska kulturen har renkött alltid varit en naturlig del av kosten, då samerna levde i en arktisk miljö och åt torkat renkött för att orka arbeta och överleva under stränga väderförhållanden. Renkött är med andra ord en samisk delikatess som har en tusenårig historia bakom sig och är ett extremt mycket nyttigare alternativ till såväl nöt- som griskött. Många av våra förfäder åt och hade med sig torkat renkött i sin dagliga kost för att ge kroppen näring och orka med en lång arbetsdag.

Efterfrågan har ökat

Renkött är helt enkelt ett väldigt magert kött och finns i ett flertal olika variationsmöjligheter. Det är också en ren proteinbomb för kroppen, då det innehåller väldigt mycket järn samt vitaminer och är ett väldigt fettsnålt alternativ för den som vill ha ett magert kött på sitt matbord. Köttet har blivit ett populärt inslag på det nordiska matbordet dem senaste tjugo åren och kan tillagas med stor variation. Detta är ett kött som brukar uppskattas och älskas även av de allra minsta i vår familj.

Dock har priset ökat i takt med efterfrågan, då det är en krävande och förfinad process att förädla ett renkött till sin naturligaste form. Renköttet är med andra ord ett färgstarkt och smakrikt kött som är fylld med energi och mineraler för både barn och vuxna.

Allt om renkött

Allt om renkött

Renskav är en populär maträtt

Renkött finns i olika varianter och det finns saltat, torkat, kokat och detta kallar samerna för suovas. Köttet kan med fördel frysas och användas vid ett senare tillfälle. Att tillaga en maträtt med renkött som huvudingrediens skapar oanade möjligheter och är ett många gånger ett väldigt uppskattat inslag på matbordet. Då renköttet har en väldigt rökig och vild smak i sin naturliga råhet, lämpar det sig utmärkt med skogens vilda smaker såsom lingon, röda vinbär och blåbär.

En populär maträtt är att servera renskav och det finns att köpa i många av våra stora matbutiker såsom Coop, Willys och ICA. Renskav är helt enkelt skivor som är skurna från fruset renkött och går utmärkt i kombination med skogens svamp och bär. Det finns ett flertal leverantörer och återförsäljare i Sverige som marknadsför och säljer fint renkött från Lappland och det finns möjlighet att gå in och läsa mer om dessa produkter.

Serveringstips

Servera gärna renskav med en läcker kantarellsås, potatismos och svarta vinbärsgelé. Dessa smaker gifter sig väl och här kommer ett utmärkt renkött av god kvalité till sin rätt just för sin rökiga och vilda smak. Det är en rätt som kommer få alla och envar vid matbordet att häpna och hösten är en rekommenderad årstid att laga en välfylld gryta med renskav och alla de tillbehör som skogen och naturen bjuder på.