Google PlusFacebookTwitter

Allt om älg och älgkött

By on jan 11, 2019 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Den svenska älgen är skogens konung men även en av de finaste råvarorna man kan tänka sig på matbordet. Att äta vilt har under de senaste åren kommit att bli allt med populärt. Orsakerna till denna ökning beror på lite olika faktorer. En faktor är att medvetenheten hos konsumenterna har ökat. Idag vet allt fler att kommersiellt framtaget kött påverkar miljön betydligt mer än viltkött. Dessutom är förhållandena sämre för djuren. Allt från fruktansvärda djurhållningar, till något bättre, men likväl mycket sämre än för djuren som lever i sina naturliga miljöer. Ytterligare en orsak till den stegrande ökningen i popularitet handlar om smaken. Viltkött har en mörk smak, en smak som påminner om svensk skog, en smak som går att kombinera med riktigt sträva och lagrade viner, en smak som inte går att få fram på fabrikerna. Att hållbarheten dessutom är längre än fabriksproducerat kött, så som fläsk, kyckling, nöt eller lamm, vilket beror på låg fetthalt, är inte heller något om gör att människor drar sig för att köpa och använda vilt. Den låga fetthalten och det vilda levernet gör även att smaken blir mörare än hos något annat kött.

100 procent antibiotikafritt

Vanligaste viltköttet är älg. Inte är det så konstigt med tanke på att Sverige har årlig älgjakt (i Sverige brukar den årliga jakten resultera i ungefär 11 000 ton älgkött), smaken är gudomlig och det går att använda köttet till i princip alla kötträtter som man vill. Att äta älg har blivit en riktig fluga hos yngre, i synnerhet hos de som vill dra ner på sitt köttätande till förmån för klimatet och djurens välbefinnande. Samtidigt vill många ändå äta lite kött ibland, antingen för smaken eller/och för att kött faktiskt innehåller en rad näringsämnen som är essentiella för människor. Och de äldre blir inspirerade av detta beteende, vilket har gjort att konsumtionen av älg har kommit att hamna i en slags god cirkel. Något som man har kunnat se hos äldre liksom hos yngre är att garantierna om att köttet är hundra procent antibiotikafritt har gjort älgkött till ett självklart alternativ.

Just älg innehåller en rad näringsämnen, som i och för sig förekommer i andra köttsorter också, men i betydligt mycket läger halter.  Exempel på ämnen som bidrar till den höga näringstätheten är B12, ett ämne som är svårt att få i sig på andra sätt än genom kött, även B1, B2, B3 och B6 lyser med sin närvaro. Järn, kalcium, zink, selen, fosfor, jod, kalium och magnesium är ytterliga mineralämnen som går att återfinna i älgkött i relativt rikliga mängder.

Nya och gamla recept med älg

Älg är inte bara variationsrik i sitt näringsinnehåll, utan även i köket bland grytor och kastruller. Att göra tacos, hamburgare, sous a vide, köttfärssås eller någon annan lite mer modern maträtt går alldeles utmärk med älgkött. Även traditionella stekar, köttbullar, långkok och värmde köttsoppor är ypperliga ändamål för älgköttet. Alla delar av djuret går att äta, och när man köper älgkott går det att botanisera fritt bland innerfiléer, ytterfiléer och stekar.