Google PlusFacebookTwitter

Allt gott om nötkött

By on jan 19, 2019 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Svenskt nötkött är att föredra framför utländskt. Då slipper djuren långa transporter samt att svenskt kött är kvalitetssäkrat. Det kommer från tjur, ko och unga nötdjur. Själva ordet nöt kommer från att oxar ofta drog plogen förr (nyttig och nöta.) Allt kött måste möras innan tillagning. Det görs redan på slakteriet då köttet packas i sin förpackning. Oxfilé är fintrådig och därför väldigt mör. Framdelen av djuret används oftast till köttfärs, eftersom strukturen på köttet är grövre där. Köttet på framdelen är väldigt smakrikt. När man steker köttet får det en gyllenbrun stekyta. Det är där alla goda smaker kommer till sin rätt. Ju högre temperatur i pannan ju finare stekyta blir det. Allt kött skall ha rumstemperatur innan det steks annars kyls pannan ner och stekytan blir inte så bra. Torka av det, peppra och salta 15 minuter innan stekning så att saltet får dras in ordentligt i köttet. Man skall inte steka för mycket kött i pannan samtidigt för då blir ytan grå istället för brun. Pannan skall vara varm hela tiden. Annars är risken att köttet blir kokt istället för stekt. Man skall ha mycket olja eller smör när man steker. Det ger god smak och olja klarar höga temperaturer bättre.

Låt köttet ligga kvar i pannan

Låt köttet ligga kvar i pannan utan att vända på det. Det är dags att vända på köttbiten då den börjar vätska på den ostekta ytan. Använd en stektermometer för tjocka köttbitar. Man kan även eftersteka kött i ugnen en stund. Väldigt tunna skivor blir klara på bara några minuter. Fläskkarré tar lite längre tid. Oxfilé skall man lära sig att laga hemma för det är otroligt dyrt på restaurang. Fläskkött är vanligast och nötkött kommer på andraplats. Kalvköttet är mörare än köttet på ett vuxet djur. Nötkött är lite lyx i vardagen. Det innehåller mycket protein och järn samt B-vitamin och mineraler. Smaksätt gärna köttet med rosmarin, salt, peppar, svamp, salvia, chili, vitlök, rött vin eller timjan. En del smaksätter även med choklad, men det är en smaksak.

Tänk på hygienen

Alltid när man lagar mat, vilken mat det än gäller så måste man ha god hygien! Ha samma redskap till köttet och byt inte redskapet mellan olika saker. Håll rent och snyggt i köket. Tvätta alltid händerna både före och efter att köttet ska göras i ordning. Köttet ska alltid vila lite efter tillagningen så att saften inte rinner ut när man skär i det. Svenskt kött är bra för det minskar klimatavtrycket. Nötkött används till hamburgare hos alla de kedjorna. Det finns två sätt att möra köttet på och det är mörning i vakuum och att hängmöra. När det mörat i vakuum läggs det redan på slakteriet i vakuumförpackningen. När det hängs sker det i kylrum med låg temperatur. Älgkött till exempel hängmöras alltid efter jakt.

Vässa kniven som ska användas regelbundet. Använd också rätt kniv till rätt sak. Använd inte teflon när kött ska stekas för det tål inte hög värme. Smöret ska först fräsa i pannan och när det är tyst i pannan ska köttet läggas i.