Google PlusFacebookTwitter

Allt gott om kycklingkött

By on aug 22, 2019 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Kyckling, den klassiska och universella rätten i var man och kvinnas hem. Lätt att variera in i det oändliga och kan ätas båda kall, varm, grillad, kokt och friterad, den kan ätas som den är eller med tillbehör. Kycklingköttet som kommer från unga tamhöns består framförallt av ben, lår, vinge och av bröst och ibland används också levern i diverse matlagning. Köttet är fullproppat av diverse mineraler, vitaminer och proteiner och är en ren hälsobomb och perfekt för den som vill ha lite extra koll på midjemåttet. Den stora frågan är hur kan man inte älska kyckling?

Tillagning

Många av oss vet om att kyckling behöver tillagas extremt väl, att fuska med tillagningen kan ge ödesdigra konsekvenser och man ska aldrig äta kyckling som är det minsta lilla rått. Viktigt är att tvätta händer både innan tillagning såsom efter, likaväl bör all utrustning som kommit i kontakt med kycklingen rengöras väl efter användning. Bakterien campylobacter finns i rå kyckling och orsakar diverse mag och tarmbesvär. Genom att sticka köttet på det tjockaste stället med en gaffel eller vass kniv kan du lätt ta reda på om köttet är färdigt, genomskinligt blod betyder färdig kyckling medan rosa betyder att det får fortsätta att tillagas.

Vad ska de olika delarna användas till?

De olika delarna som består av kycklingfilé, kycklingklubbor, kycklingben och lår, kycklingvingar, kycklinglever och kycklinglårfilé kan användas på lite olika sätt. Kycklingfilén är mångfasetterad och kan användas till det mesta. Att steka i ugn eller i stekpanna är toppen, men kycklingfilén kan också grillas, wokas och användas i diverse grytor. Kycklingklubban är perfekta för att stekas saftiga i ugnen för att sedan avnjutas varma eller kalla. Genom att lägga klubban i marinad blir köttet extra mört och gott inför stekningen.

Allt gott om kycklingkött

Allt gott om kycklingkött

Kycklingben och kycklinglår

Ugnen, diverse grytor och stekpannan är kycklingbenen och kycklinglårens allra bästa vän. Medan kycklingvingar främst används som tilltugg. Genom att marinera och därefter grilla eller steka vingarna kommer smakerna till sin rätt. Kycklinglårfilé är mindre och är ännu saftigare än en bröstfilé, ofta är det en mindre bit med kött som är skinn och benfri. Kycklinglårfilén kan användas på samma sätt som en filé.

Det kan kännas svårt att tillaga en riktigt god och saftig bit kyckling och det kan lätt bli så att man gömmer den under en mängd med sås. Faktum är att det inte är speciellt svårt att tillaga en saftig kyckling och det enda man egentligen behöver tänka på är marinad och att steka eller grilla kycklingen på hög värme. Använder man marinad behöver man dock torka av kycklingen innan den läggs på grillen eller på pannan då den annars lätt bränns och skapar en svart yta på köttet. Genom att också steka kycklingen på hög värme för att därefter sedan flytta den till en svalare plats gör att köttet får en krispig yta men lämnas också genomstekt utan att brännas vid. Marinad är enkelt att göra själv och kan också varieras i det oändliga. Kul är det också att göra!