Google PlusFacebookTwitter

Allt gott om korv

By on jan 24, 2019 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Korven är en riktig klassiker på matbordet och uppskattas av både stora och små. Den passar lika bra till vardags som vid festligare tillfällen.

Förr i tiden var det vanligt att man använde sig av metoder som torkning eller rökning för att bevara hållbarheten. Tack vare att man idag har tillgång till både kyl och frys så används istället dessa metoder främst för att ta fram en specifik smak på korven.

För den som är sugen finns det finns mängder av olika sorters korvar att välja på. Här i Sverige är man välbekanta med både falukorv och isterband. De räknas som standard i det svenska hushållet och är dessutom både billiga och snabba att tillaga. Nu för tiden är det dock allt vanligare med mer kryddstarka korvar som till exempel chorizon, som ursprungligen kommer från Iberiska halvön. En annan korv som växt i popularitet den senaste tiden är den tyska bratwursten, som görs på nötfärs, lammfärs eller fläskfärs.

Olika sätt att tillaga korv på

När man tänker på korv associerar man gärna med grillkorv. Men korven är så mycket mer än bara det. För att få fram en god korv behöver man dels smakfulla kryddor men det krävs också att den har tillagats på rätt sätt. Här nedan kommer några tips på hur man ska gå tillväga för att få till en god korv.

Om man steker korven så bör man vara noga med att inte använda för hög värme. Då är det nämligen lätt att korven spricker. Medelvärme räcker. Stek sedan korven i ca 4–6 minuter och vänd den ofta.

Att grilla korv i ugn går både lätt och snabbt. För bäst resultat räcker det att grilla den i 4–6 minuter och på 250 grader. Glöm dock inte bort att vända på korven emellanåt.

För att koka korv på bästa sätt så börjar man med att koka upp vattnet i en kastrull. Sedan drar man bort kastrullen från den varma plattan och därefter lägger du korven i vattnet. Vänta fem minuter så att korven hinner bli klar.

Stoppa egen korv

Att stoppa korv är inte så svårt som det låter och kan vara en rolig sak att prova på. Det krävs bara lite tålamod och övning. Fördelen är att korven blir precis som man själv vill ha den. Man behöver tillgång till en bra köttkvarn så att man kan mala ner köttet ordentligt till en jämn smet. När det kommer till att fylla korvskinnet, som också kallas fjälster så kan man skaffa några av de hjälpmedel som finns att köpa i butik, eller också använda sig av en spritspåse. Det kan bli lite kladdigt och vara knepigt i början innan man får in rätt teknik. Korven kan med fördel även vila några dagar för att den rätta smaken ska komma fram ordentligt.

När den är fylld är det dags att knyta ihop korvens ändar så att det blir lagom stora bitar. Efter det är det dags att tillaga sin korv på det sätt man föredrar. Lycka till och kom ihåg att vara noga med hygienen.