Google PlusFacebookTwitter

Allt gott om fläskkött

By on jan 30, 2019 in Gards |

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Fläskkött är köttet som kommer från grisen och det är av fläskkött man får man bacon, kotletter, filéer, köttfärs och en mängd olika sorters pålägg.

Fläsk i världen

I Italien och Spanien görs några av de bästa lufttorkade skinkorna, däribland Parmaskinka, Prosciutto och Serranoskinka. Även om man självklart kan hitta en mängd olika svenska alternativ på lufttorkad skinka.I Italien är det även mycket vanligt med pasta carbonara som görs på pasta, pancetta, äggula och picorino ost.
En svensk klassiker är kokt fläsklägg som äts tillsammans med rotmos, vi har även stekt fläsk och brunabönor/ potatis och löksås. I Storbritannien äts ofta English breakfast bestående av prinskorv, ägg, vitabönor i tomatsås och bröd.

I bland annat USA och Sverige länder är det populärt att äta hamburgare med ost och bacon, En svensk klassiker är kokt fläsklägg som äts tillsammans med rotmos, vi har även stekt fläsk och brunabönor/ potatis och löksås. I England äts ofta English breakfast bestående av korv, En svensk klassiker är kokt fläsklägg som äts tillsammans med rotmos, vi har även stekt fläsk och brunabönor/ potatis och löksås. I England äts ofta English breakfast bestående av korv, vitabönor i tomatsås, bröd och bacon. I Asien används fläskköttet till en hel del olika rätter, både i wokad och friterad form.

Fläskkött är mycket populärt för sin delikata smak, att det sällan blir tort, är lätt att krydda och tillaga på en mängd olika sätt. Man kan steka, grilla, röka och koka, man kan ha det i grytor, soppor och i så många andra olika maträtter.

Det finns en del som är mycket viktigt att tänka på när man tillagar fläskkött, bland annat att köttet kan innehålla salmonellabakterier och därför ska serveras som väl tillagad, till skildnad från nötkött som kan serveras blodigt. Det är även viktigt att tänka på att det ska vara rent där man tillagar köttet.

Varför ska man köpa svenskt kött?

Vist att köpa kött från länder som Danmark, Tyskland och Nederländerna är ofta billigare, men när man köper kött från andra länder, som inte har samma standard på sitt kött, finns risken att köttet innehåller antibiotika och att djuren inte blivit välskötta, under sin levnadstid, det är även större risk att köttet innehåller salmonella.

När man köper kött från Sverige vet man att djuren haft en bra levnadsstandard, man vet även att man stödjer de svenska bönderna på de svenska gårdarna, bönderna som kämpar varje dag för att alla ska få kött, ägg, mjölk och grönsaker på tallrikarna.
Bönderna behöver alla pengar de kan få in eftersomzdet kostar mycket att underhålla en bondgård, djuren behöver mat, de olika maskinerna och byggnaderna kostar.
Ibland behöver de anställa folk, något som också kostar, efter torkan i somras förlorade bönderna en hel del foder då de tvingades använda sig av sitt vinter lager, detta kom också att kosta en hel del pengar. Så om man vill fortsätta ta del av underbart kött och olika tillbehör som de olika bondgårdarna så är det viktigt att man köper svenskt och gärna ekologiskt.