Google PlusFacebookTwitter

Hur man blir köttmästare

By on Dec 14, 2018 in Gards |

Hur gör man för att bli kung i köket, för att äga vid grillen och för att helt enkelt få gästerna att häpna över de fina kötträtterna man tillagar? En bra idé är att utbilda sig till köttmästare, ett yrke med expertis om allt som handlar om kött, särskilt hur man styckar kött. Precis som för allt annat som man vill bli bra på, krävs det en hel del övning för att bli köttmästare. Genom att gå en utbildning för att bli styckare är man på god väg mot att bli köttmästare. En sådan utbildning kräver allmän gymnasiekompetens samt inriktningen livsmedel och restaurang på samma nivå. Under utbildningen får man lära sig allt som krävs för att bli både styckare och köttmästare, charkturist och även de grundläggande delarna för att kunna bli slaktare. Kniven står i fokus och det ingår en rad med praktiska moment under utbildningen. Men man får även lära sig en hel del teori till vilket bland...

Hur man marinerar och grillar kött rätt

By on Dec 10, 2018 in Gards |

Många har stått vid grillen och förväntat sig ett toppenresultat men inte alls fått till det som tänkt. Köttet har blivit torrt eller i värsta fall inte ens tillräckligt tillagat. Hur får man köttet att bli saftigt och smakrikt när man grillar? Tipset är att marinerar sitt kött för att ge det färg, smak och saftighet. Hur görs den bästa marinaden till köttet? En marinad ska tillföra köttet flera egenskaper. För att få fram det bästa är det bra att ha lite kunskaper om hur man blandar ihop rätt ingredienser. Salt är den viktigaste ingrediensen i en marinad, saltet gör köttet mjukt och saftigt eftersom det binder vätskan. Köttet kan ligga ganska länge i en marinad men om den innehåller salt så kan köttet bli svampigt och för mjukt. Man kan utesluta saltet från marinaden och istället tillsätta det innan grillningen. Tillsätts lite syra i hjälper detta till att få ett saftigt kött. Använd...

Korvens kötthalt

By on Dec 6, 2018 in Gards |

Innehållet kött i korv i Sverige idag varierar mycket. En konstig fördom som funnits förr var att korven innehöll mycket “skräp” så som slaktavfall och dylikt. Detta stämmer inte alls enligt EU:s regler idag. År 2003 kom nya regler från EU där det står att innehållsförteckningen skall stå angiven men att korven kan innehålla hur mycket eller hur lite kött som helst. Det beror på tillverkaren. Däremot är det noggranna regler för vad som får kallas kött eller inte och allt ska stå noga angivet på förpackningarna. Falukorven måste till exempel innehålla minst fyrtio procent kött, men det är också den enda korven detta gäller. Den har ett speciellt recept och detta måste följas. Tyvärr innehåller en del grillkorvar mer vatten än kött så det gäller att läsa noga på förpackningen när man är konsument. Kötthalten kan vara så låg som trettiotvå procent och det är väldigt lite kött för...

Kött, en fantastisk protein- och järnkälla

By on Dec 3, 2018 in Gards |

Numera finns mängder utav kosttillskott och vegetariska alternativ som i ens kost enkelt kan bidra med, och ersätta, protein och järn. Däremot så går det icke att förglömma att en utav våra mest populära och otroligt varierande källa till dessa två näringsämnen är just kött. Kött innehåller en hög halt protein aom används för att bland annat återuppbygga våra kroppars celler. Dessutom innehåller kött många viktiga mineralämnen, som bland annat järn, selen, zink och olika B-vitaminer. Det är ett känt faktum att järn och selen enklare tas upp av kroppen när det kommer ifrån kött, snarare än när det kommer ifrån vegetabiliska rätter. Det man också lätt glömmer bort är att kött innehåller många viktiga vitaminer, som många tror kommer främst ifrån grönsaker. Kött är en naturligt ren råvara som enkelt går att hitta närproducerat, samt ifrån ekologiska och så kallade ”gröna gårdar”.  Den...

Kött- och charkmässor

By on Nov 29, 2018 in Gards |

För den som älskar mat och dryck finns mängder av mässor att besöka där man får uppleva, och prova på nya smaksensationer, diskutera tillverkning med olika utställare och träffa andra matglada personer med samma intressen. I dagsläget är det svårt att hitta mässor som består endast utav utställningar relaterade till kött och chark, men dessa två lyxiga ingredienser tar plats på mängder utav matmässor runtom i Sverige varje år. För den som främst vill gotta sig med kött och chark på tallriken rekommenderas ett besök på Chark SM, en stor tävling som anordnas vartannat år i Göteborg. Under detta event utses inte bara Sveriges bästa charkuterier, man får även som besökare chansen att lyssna på konferenser om bland annat hållbarhet och hälsa, eller provsmaka det allra bästa ifrån över 500 olika utställare på Chark SM:s branschmässa. Branschmässan är öppen för den som på något sätt arbetar...

Krydda köttet rätt

By on Nov 23, 2018 in Gards |

Att äta bör man, annars dör man. Ett fånigt litet uttryck, men likväl ett sanningsenligt sådant. I tidernas begynnelse handlade intag av föda om att överleva och om att få in näring i kroppen. Idag är det naturligtvis också en del i ätandet, men minst lika viktigt är också att man tycker att det är gott. Ätandet har kommit att bli en sociala och trevlig företeelse, där smaken står i fokus. När det kommer till kött är en essentiell del tillagning, och när det kommer till tillagningen är kryddning och temperatur viktigare än någonsin. Olika sorters kött har olika stark egensmak. Ljusare köttsorter som kyckling och spädgris är milda i smaken, viket gör det enkelt att använda dess kött till en rad olika typer av maträtter – allt från kryddningar beståendes av bara salt och peppar till indiska grytor med minst tio stycken olika kryddor. Mörka köttsorter är något mer begränsade då de har...

Kött och jakt

By on Nov 18, 2018 in Gards |

Jakt har förekommit i alla tider för att få mat och håller i sig även nuförtiden, men nu under betydligt andra omständigheter och bra regler. Hantering av ett nyss skjutet djur är ytterst viktig. För det första skall den som jagar genomgå en jägarexamen och skjuta sig godkänd för att överhuvudtaget kunna delta i en jakt. Skottet skall sitta perfekt så att djuret dör omedelbart utan minsta lidande. Djuret som skjutits skall alltid tas ur på plats. Under transporten till slaktbod skall köttet bevaras luftigt och det skall vara bra luftcirkulation i kroppshålan på till exempel en älg. Där stycknings-stället ligger skall de röda organen tas ur om det inte blivit gjort där älgen skjutits och man flår av skinnet och låter älgen hänga i en temperatur på tio till tolv grader de första dygnen. (Inte i ett kylutrymme de första dagarna!) Sedan är det dags att förflytta kroppen till ett kylutrymme...

Kötträtter förr i tiden

By on Nov 14, 2018 in Gards |

Kött har länge utgjort en viktig del av människans kost. Redan före stenåldern jagade man för att få tag på det energirika köttet. I takt med att man blev allt mer bofast och även började att hållas med boskap förändrades förutsättningarna och därmed också  tillgången på mat. Flera århundraden tillbaka ansåg man att finare kött som till exempel älg och rådjur hade en hög status och det var få förunnat att äta några större mängder av det. Då lagades dessutom all mat från grunden, utan att man använde sig av halvfabrikat som många är vana vid att göra idag. Man födde upp och slaktade sina egna djur, man kokade därtill sin egen sylt och saftade och man odlade sina egna grödor. Dock var många människor fattiga och det gällde verkligen att kunna ta till vara på den mat man hade att tillgå, vilket också speglades i de kötträtterna som var vanliga att man åt förr i tiden. Från blodkorv till...